40 min. 20 min.
Jesień to czas, w którym mój organizm zaczyna domagać się ciepłych i rozgrzewających dań…a stragany uginają się od opasłych i wdzięczących się do klientów dyni 🙂 W okolicach halloween to już w ogóle ciężko jest ich nie zauważyć, a że wolę dynię jeść, niż wycinać z niej otwory na lampion, tak oto powstała ta wspaniała, rozgrzewająca zupa. Na dodatek jest to ogromna dawka wielu cennych składników do walki z przeziębieniami dzięki zawartych w niej składnikom: imbiru, kurkumy, cebuli i czosnku.
Tip dla rodziców niemowlaków: zupę można posolić na sam koniec, dlatego jeśli nie podajecie swoim dzieciom dań z solą, sądzę, że ta potrawa Was zainteresuje 🙂 Ja osobiście porcję dla Jaśka odlewam do odrębnego naczynia zanim posolę cały gar, dlatego nie stanowi to żadnego problemu, aby było to danie dla całej rodziny. Młody zajadał zupę z dużym apetytem!
Składniki:
- 1 litr bulionu (warzywnego lub warzywno-drobiowego)
- 1 mała dynia lub 3-4 szklanki puree z dyni
- 1 duży ziemniak
- 1 mały batat
- 2 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- pół łyżeczki świeżego, tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250ml mleka kokosowego
- sól do smaku
- do podania: uprażone pestki dyni lub grzanki
Przygotowanie:
- Dynię, ziemniaka, batata, cebulę i czosnek obrać, a następnie pokroić (czosnek drobno, reszta warzyw w większe kawałki).
- Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, a następnie dodać pokrojone wcześniej warzywa oraz przyprawy. Smażyć przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę, a następnie pokroić i dodać do reszty warzyw.
- Całość zalać bulionem, dodać mleko kokosowe i gotować przez 15-20 minut.
- W międzyczasie 2 razy przepłukać soczewicę i dodać do zupy.
- Całość gotować do miękkości, a następnie zblendować.
- Na koniec posolić do smaku.
- Jeżeli konsystencja zupy jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić wodą.
- Zupę można podać z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!