Ewka 40 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Jesień to czas, w którym mój organizm zaczyna domagać się ciepłych i rozgrzewających dań…a stragany uginają się od opasłych i wdzięczących się do klientów dyni 🙂 W okolicach halloween to już w ogóle ciężko jest ich nie zauważyć, a że wolę dynię jeść, niż wycinać z niej otwory na lampion, tak oto powstała ta wspaniała, rozgrzewająca zupa. Na dodatek jest to ogromna dawka wielu cennych składników do walki z przeziębieniami dzięki zawartych w niej składnikom: imbiru, kurkumy, cebuli i czosnku.

Tip dla rodziców niemowlaków: zupę można posolić na sam koniec, dlatego jeśli nie podajecie swoim dzieciom dań z solą, sądzę, że ta potrawa Was zainteresuje 🙂  Ja osobiście porcję dla Jaśka odlewam do odrębnego naczynia zanim posolę cały gar, dlatego nie stanowi to żadnego problemu, aby było to danie dla całej rodziny.  Młody zajadał zupę z dużym apetytem!

Składniki:

  • 1 litr bulionu (warzywnego lub warzywno-drobiowego)
  • 1 mała dynia lub 3-4 szklanki puree z dyni
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mały batat
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • pół łyżeczki świeżego, tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • do podania: uprażone pestki dyni lub grzanki

Przygotowanie:

  1. Dynię, ziemniaka, batata, cebulę i czosnek obrać, a następnie pokroić (czosnek drobno, reszta warzyw w większe kawałki).
  2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, a następnie dodać pokrojone wcześniej warzywa oraz przyprawy. Smażyć przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
  3. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę, a następnie pokroić i dodać do reszty warzyw.
  4. Całość zalać bulionem, dodać mleko kokosowe i gotować przez 15-20 minut.
  5. W międzyczasie 2 razy przepłukać soczewicę i dodać do zupy.
  6. Całość gotować do miękkości, a następnie zblendować.
  7. Na koniec posolić do smaku.
  8. Jeżeli konsystencja zupy jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić wodą.
  9. Zupę można podać z uprażonymi pestkami dyni lub grzankami.