15 min. 100 min.
Żeberka w miodowej marynacie to jeden z tych przepisów, dla którego warto poczekać nieco dłużej na ostateczny smak.. 🙂 Nie jest to danie na każdy dzień tygodnia – zdecydowanie sprawdzi się w weekend, kiedy mamy ochotę na trochę odmienne smaki niż na co dzień, a jednocześnie mamy więcej czasu żeby nie padać z głodu w oczekiwaniu na gotowość dania do jedzenia.
Przepis nie wymaga poświęcenia wiele czasu na przygotowanie, ale wymaga oczekiwania aż marynata wgryzie się w mięso, dlatego kiedy zamierzasz zabrać się za przygotowanie tych żeberek, marynatę przygotuj najlepiej z samego rana lub dzień przed pieczeniem.
Przepis „chodził” za mną odkąd obejrzałam Netflixową produkcję House of Cards – jest to jeden z przysmaków głównego bohatera. Kto oglądał…”knows what I mean” 🙂 Uwielbiam połączenia mięsa z miodem, więc intuicyjnie również tym razem przemyciłam ten słodki przysmak do wzbogacenia smaku marynaty.
Żeberka w mojej kuchni goszczą rzadko, głównie z uwagi na kaloryczność, ale też długość pieczenia. Najwięcej moich potraw opiera się o mięso z kurczaka, indyka albo w ogóle unikam mięsa. Dla tych żeberek warto porzucić liczenie kalorii i nabrać trochę cierpliwości – zapewniam 🙂
Żeberka w miodowej marynacie
Składniki:
Z podanych składników przygotujesz 3-4 porcje
- 1 kg żeberek
Marynata:
- pół szklanki ketchupu pikantnego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek oleju / oliwy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 6-8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek i imbir obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).
- Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski i mieszamy.
- Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na około 5-6cm kawałki. Nacieramy wszystkie kawałki równomiernie marynatą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na min. 2h (im dłużej tym lepiej, możesz też zamarynować żeberka dzień wcześniej, a upiec kolejnego dnia).
- Żeberka pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 80 min. w temp. 170 stopni C. Po tym czasie ściągamy przykrycie i pieczemy przez kolejne 20 min.
- Upieczone żeberka podajemy z puree z ziemniaków oraz sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym.
Dodaj komentarz
1 Komentarz do "Żeberka w miodowej marynacie"
Żeberka bez dobrej marynaty po prostu nie istnieją, a ta marynata jest genialna! Dawno nie jadłem tak dobrych żeberek. Pysznie, smacznie i warte tych minut spędzonych w kuchni dla takich doznań smakowych jakie daje ten przepis.