35 min. 60 min.
Jeżeli nie zawsze macie ochotę na tradycyjne naleśniki, podrzucam recepturę na wytrawną wersję naleśników na bazie mąki gryczanej.
Przygotowanie zarówno ciasta jak i farszu jest bardzo proste, więc sądzę, że przepis bardzo Wam się spodoba i zagości na stałe w Waszym codziennym menu. Całość jest bardzo aromatyczna, składniki nawzajem się dopełniają, co powoduje, że z każdym kęsem chcesz zjeść więcej 🙂
Jeśli ograniczycie ostre przyprawy do minimum, gwarantuje, że danie zasmakuje również dzieciom.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
- szczypta soli
Farsz
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1,5 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- ok. 250g pieczarek
- 1 papryka
- 1 cukinia
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos pomidorowy
- pomidory w puszce (krojone)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (może być granulowany)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 1 mozarella
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Naleśniki
Olej kokosowy (lub masło) rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Odstawić na ok.15 minut, po czym usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz
Warzywa i kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dorzucić kurczaka i smażyć ok. 5 min aż mięso się zetnie. Dodać warzywa, tymianek. kurkumę, pieprz cayenne, doprawić solą i pieprzem i smażyć ok 7-8min. Na koniec dodać sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszać.
Sos pomidorowy
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać.
Mozarellę pokroić w kosteczkę.
Piekarnik rozgrzać do 190℃ (ponieważ piekarnik potrzebuje na to trochę czasu, możemy go włączyć już wcześniej, np. kiedy mamy usmażone naleśniki i zabieramy się za farsz). Sos pomidorowy wylać równomiernie na dno naczynia żaroodpornego. Na każdego naleśnika wyłożyć farsz i kilka kosteczek mozarelli – zawinąć. Wszystkie zawinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. Jeśli zostanie mozarella, poukładać ją na wierzchu naleśników. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok.20-25 minut. Podawać ze świeżymi listkami bazylii.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!