10 min. 40 min.
Dopiero co pojawiły się pierwsze szparagi, a ja już nie mogłam się powstrzymać… Uwielbiam szparagi i strasznie ubolewam nad tym, że sezon na nie trwa tak krótko. Dlatego właśnie staram się przygotowywać je jak najczęściej.
Moja dzisiejsza propozycja to zapiekana sola z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Dlaczego sola? Akurat na nią natrafiłam w sklepie, możecie więc wykorzystać także inną ulubioną rybę.
Takie danie to pomysł na lekki, błyskawiczny i super zdrowy obiad – polecam 🙂
Składniki:
- pęczek świeżych zielonych szparagów
- ok. 400g pomidorów koktajlowych
- 4 filety z soli
- 3 łyżki masła klarowanego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej rzepakowy
- świeżo mielona sól himalajska i pieprz
Przygotowanie:
Jeśli ryba jest mrożona, należy ją całkowicie rozmrozić i osuszyć (można rozmrozić ją dzień wcześniej wkładając do lodówki).
Piekarnik nagrzać do 210°C. Pomidory umyć i osuszyć. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy je umyć i odciąć zdrewniałe końcówki.
Pomidorki i szparagi skropić oliwą, posolić i popieprzyć, wymieszać, a następnie wyłożyć na blaszkę.
Przygotować marynatę do ryby: masło klarowane rozpuścić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz natkę pietruszki – wymieszać,
Rybę ułożyć na blaszce obok warzyw i dokładnie wysmarować marynatą.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25min.
Dodaj komentarz
2 komentarzy do "Zapiekana sola z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi"
Rewelacja i nic trudnego na pewno spróbuje
Bardzo, bardzo dobre a jakie proste! 🙂 Było tak smaczne, że zrobiłam 2 razy w tygodniu – nie mogłam przestać myśleć o tym smaku 😀