20 min. 60 min.
Hej! Na dworze już zimno, wrześniowa aura nie jest sprzyjająca. Wieje, pada, szybko robi się ciemno i zaczynamy godzić się z tym, że przed nami pół roku niemiłosiernie długich zimnych nocy i krótkich dni.
Ale na szczęście zacisze domowe pozwala na zapomnienie o tym co na zewnątrz. W końcu mamy kuchnię 🙂 Dlatego warto to wykorzystać i spróbować swoich sił, na przykład… w przygotowaniu czegoś słodkiego.
Dziś proponujemy Wam prostą tartę z malinami i figami. Do tego ciemny spód z ciasteczek oreo. Jesteśmy przekonane, że ta kompozycja stanie się ulubioną wielu z Was, a przy okazji zaskoczy Waszych gości. Dlatego zachęcamy do działania w swojej kuchni, szczególnie teraz, gdy nie bardzo chce nam się wychodzić z domu. Można zaprosić przyjaciół i ugotować coś wspólnie. Kuchnia łączy ludzi i daje duże pole manewru i nawet jeśli nie do końca czujemy się dobrzy w gotowaniu czy pieczeniu, to warto dać sobie szansę, szczególnie, że efekty wychodzą pyszne 🙂
Składniki:
- 2 opakowania ciastek Oreo (2 x 176 g)
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego
- 3 jajka
- ok. 450 g świeżych malin
- 2 figi
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka rozdrobnić – najlepiej w blenderze i wymieszać z masłem. Gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, wyłożyć masę na blaszkę i wyrównać, ugniatając palcami lub spodem płaskiej szklanki. Włożyć do lodówki na 10 minut.
Jajka ubijać mikserem ok. 5 minut, dodać serek mascarpone oraz mleczko skondensowane i dokładnie zmiksować przez ok. 1 min.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać przygotowaną masę, włożyć do piekarnika i piec ok. 40 min. Żeby za bardzo nie przypiec tarty, należy po 25 minutach pieczenia, przykryć ją folią aluminiową i piec pozostałe 15 minut.
Figi umyć i pokroić w ósemki. Na upieczoną gorącą tartę wyłożyć maliny i pokrojone figi.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!