30 min. 30 min.
Jeżeli lubisz sałatki bezmięsne, ale treściwe i syte, to spróbuj tego przepisu. Avocado i zeszklona na maśle cukinia nadają jej delikatności i maślanego smaku. Z kolei sałata i pomidory orzeźwiają całą kompozycję, a całość łączy domowy sos winegret na bazie miodu oraz lejące żółtko, które można uzyskać poprzez ugotowanie jajka w koszulce. Całość dopełnia starty parmezan, ale można go również zastąpić innym, pikantnym i twardym serem (np. bursztyn).
Uwaga! Gotowanie jajka w koszulce to nie lada gratka dla wielu kucharzy amatorów 🙂 Dlatego nie zniechęcaj się, jeśli za pierwszym razem Ci nie wyjdzie. Dla ostatecznego rezultatu naprawdę warto poćwiczyć. W internecie jest na ten temat wiele wskazówek i tutoriali, które warto obejrzeć przed przystąpieniem do gotowania.
Składniki:
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.
- pół opakowania mieszanki sałat (ja użyłam z dodatkiem rukoli, polecam! 🙂 )
- pół avocado
- pół cukinii
- 12 pomidorków koktajlowych
- kawałek parmezanu (ok. 30g)
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sos winegret:
- 3 łyżki oleju/oliwy (ja zazwyczaj mieszam dwa różne typy oliwy)
- 3 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy, kroimy w ok. 0,5cm plastry, solimy, pieprzymy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cukinię przez kilka minut (aż do miękkości). Ściągamy na talerz do ostygnięcia.
- W misce łączymy składniki do sosu. Po połączeniu składników 3/4 sosu łączymy z sałatą, którą docelowo rozkładamy na 2 talerze.
- Pomidorki przekrajamy na pół, avocado obieramy i kroimy w cienkie plasterki, kładziemy na sałatę.
- Ostudzoną cukinię kroimy na 4 części i dorzucamy na talerze.
- Całość polewamy równomiernie resztą sosu bezpośrednio na talerzach, a następnie ścieramy na tarce parmezan (ilość według uznania).
- Jajko gotujemy „w koszulce” (w rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżeczkę octu i łyżką robimy wir. W środek wiru delikatnie wprowadzamy surowe jajko, które gotujemy przez 2-3 minuty (żółtko musi pozostać płynne). Jajko odcedzamy łyżką i odsączamy na ręczniku papierowym). Jajko kładziemy na sałatkę.
- Sałatkę podajemy z grzankami (ja grilluję z odrobiną masła i czosnku granulowanego).
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!