15 min. 25 min.
Kurczak w tej wersji jest dobrą propozycją dla osób, które cenią kurczaka za jego niską kaloryczność. Przepis nie wymaga smażenia – wręcz przeciwnie, zapiekasz go w piekarniku, dzięki czemu oszczędzasz kalorie, jak i swój czas 🙂
Z kolei kuskus to chyba moja ulubiona kasza. Mogłabym ją nazwać nazwać daniem „dla leniwych”i tak w istocie tak jest – ale to jej ogromna zaleta 🙂 Jej przygotowanie jest niemalże tak proste jak zrobienie zupy Vifon, bo nie wymaga gotowania. Dosłownie zalewasz i jest. Żeby wzbogacić jej smak, a jednocześnie stworzyć „soczyste danie”, wykorzystuję oliwę z suszonych pomidorów, a żeby całej potrawie dodać witamin, daję trochę natki pietruszki, którą zawsze mam w zamrażarce. Do dzieła zatem 🙂
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów
- ser feta ( 2 kawałki 2x5cm)
- pół kulki sera mozarella
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 8 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- olej/oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 st.C.
- Kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, rozbijamy tłuczkiem, natłuszczamy oliwą, solimy i pieprzymy.
- Suszone pomidory kroimy wzdłuż na paski.
- Na kurczaka kładziemy suszone pomidory, po kawałku fety i gałązki tymianku, zwijamy w roladkę.
- Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, roladki polewamy dwiema łyżkami oliwy i pieczemy pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie ściągamy przykrycie, układamy plastry sera mozarella i zapiekamy kolejne 10 min.
- Kuskus zalewamy gorącą wodą z 1 łyżeczką soli i przykrywamy na kilka minut. Po tym czasie do kaszy dodajemy pietruszkę, kurkumę i olej z suszonych pomidorów, całość mieszamy.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!