45 min. 95 min.
Jeśli szykuje wam się spotkanie w większym gronie, a nie macie pomysłu co przygotować, to ta propozycja będzie odpowiednia.
Samo danie robi się stosunkowo szybko, ale na efekt końcowy musicie trochę poczekać, gdyż gołąbki muszą w piekarniku swoje odsiedzieć 🙂 Wierzcie mi – warto!! W dodatku nie są to typowe tradycyjne gołąbki, ponieważ ich wnętrze składa się z bardzo wartościowej kaszy bulgur. To, czy wolicie gołąbki z większą bądź mniejszą ilością mięsa zależy od was. Zapieczone w piekarniku smakują wybornie. Całość polana jest aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich. Gołąbki mogą być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do innych potraw. Z pewnością Wasi goście będą zachwyceni, ponieważ nic nie poprawia tak dobrze nastroju jak zjedzenie czegoś ciepłego, pożywnego i pysznego.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 200 g kaszy bulgur
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 główka młodej kapusty (dość duża)
- 1 szklanka bulionu drobiowego (domowego)
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z delikatnie osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Kapustę wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i delikatnie zeszklić na maśle klarowanym. Mięso i ostudzoną kaszę przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, majeranek, sól, pieprz, jajko i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 220 °C.
Z kapusty oddzielić liście. Z każdego liścia odkroić ostrym nożem zgrubienia na nerwie. Z porcji masy mięsnej kolejno formować podłużne kotlety i jak najściślej zwijać je w liść kapusty. Wielkość uformowanego kotleta powinna być uzależniona od wielkości liścia. Technika zawijania podobna jak przy zwijaniu krokietów, tzn. uformowane mięso położyć na środku liścia, zwinąć z jednej strony, następnie boki i do końca pozostałą część liścia.
Do blendera przełożyć pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, oregano, bazylię, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
Wyłożyć gołąbki na blaszce lub innym naczyniu, zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut, pamiętając, by 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!