15 min. 50 min.
Faszerowane warzywa to w zasadzie pełna dowolność zarówno co do tego, co chcemy faszerować, jak i nadzienia. U mnie w takiej postaci zazwyczaj jest to cukinia, papryka lub pomidory, ale w tym wykonaniu zdecydowanie najlepiej wypadła papryka. Tym razem podstawę nadzienia stanowiła kasza orkiszowa, ale jeśli takiej nie posiadasz możesz również wykorzystać kuskus lub kaszę jęczmienną.
Potrzebne narzędzia: piekarnik, naczynie żaroodporne, 2 małe garnki, praska do czosnku
Składniki:
Porcja dla 2 osób
- 2 papryki żółte
- 1 woreczek kaszy orkiszowej (100g)
- groszek zielony (mrożona)
- fasolka zielona (mrożona)
- 1 pomidor
- 1 ser mozarella w kulce
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pietruszka (ja użyłam mrożonej)
- 4 łyżki oliwy (jeżeli mamy pozostałą po suszonych pomidorach to nada się idealnie).
Przygotowanie:
- Włączamy piekarnik na temp. 180 stopni
- Wstawiamy kaszę w celu jej ugotowania (0,5l wody doprowadzamy do wrzenia, solimy 1 płaską łyżeczką soli, gotujemy ok 12-15min).
- Myjemy paprykę, kroimy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne, osuszamy z wody, solimy i pieprzymy.
- Groszek i fasolkę przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia na durszlaku.
- Pomidora kroimy w kostkę, czosnek obieramy i wyduszamy przez praskę.
- Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek i szklimy przez 0,5 minuty, dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez 2 minuty aż delikatnie puszczą sok. Następnie dodajemy groszek, fasolkę, pietruszkę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
- Do całej mieszanki dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, solimy i pieprzymy do smaku.
- Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25min.
- Ser kroimy w plastry.
- Po upływie 25 minut na papryki kładziemy ser i pieczemy kolejne 10 minut bez przykrycia.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!