30 min. 40 min.
Naleśniki to obok makaronów jedno z moich ulubionych dań. Można je przygotować na wiele sposobów, zarówno jeśli chodzi o ciasto, jak i nadzienie. Ostatnio stałam się fanką mięsa z indyka, ponieważ stał się dla mnie równorzędnym zamiennikiem najbardziej popularnego mięsa jakim jest kurczak. W tej kompozycji indyk sprawdził się rewelacyjnie, a dodatek kukurydzy i fasoli nadaje daniu nieco meksykańskiego charakteru.
Z podanych składników przygotujesz 6 porcji.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół mąkę pszenną i gryczaną)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła
- szczypta soli
Farsz:
- 1 średnia cebula
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (jeżeli używasz koncentratu pomidorowego to należy go rozwodnić do konsystencji przecieru)
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasoli czerwonej
Przyprawy:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej czerwonej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy/oleju
Dodatkowo:
- 1 ser mozarella
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
- Olej kokosowy (lub masło) rozpuszczamy, studzimy.
- Jajko rozmącamy w misce, dodajemy sól, mąkę, mleko i olej kokosowy.
- Całość mieszamy rózgą kuchenną.
- Naleśniki smażymy do zrumienienia na każdej ze stron
Farsz:
- Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 200 st.c.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę przez ok. 2 minuty.
- Dorzucamy mięso i smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut.
- Dodajemy oregano, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i smażymy przez kolejne 1-2 minuty.
- Kukurydzę i fasolę odcedzamy.
- Na patelnię dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, całość mieszamy i czekamy na podgrzanie całości.
- Doprawiamy solą i pieprzem do własnego smaku 🙂
Ostatni krok to wypełnienie naleśników farszem. W zasadzie na tym nasze danie moglibyśmy zakończyć, bo z powodzeniem nadaje się do zjedzenia i jest stosunkowo chudym daniem:)
Ja jednak dla urozmaicenia do środka naleśników dodaję ser mozarella i zapiekam je w piekarniku przez około 10 minut. Podnosi to kaloryczność dania, dlatego jest to krok opcjonalny.
Dodaj komentarz
1 Komentarz do "Naleśniki z indykiem, kukurydzą i czerwoną fasolą"
Ciekawy przepis ! 😉