20 min. 20 min.
Leczo to proste w przygotowaniu, rozgrzewające danie idealne na jesienną porę ze względu na dużą dostępność cukinii i papryki. Choć nasz przepis opiera się głównie o pieczarki, można je zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi, które są na wyciągnięcie ręki o tej porze. Wykorzystując leśne grzyby leczo będzie gęstsze niż z dodatkiem pieczarek.
Składniki:
- 3 papryki
- 1 duża cukinia
- 2 duże cebule
- 2 dobrej jakości kiełbasy śląskie (jeśli są małe to 3)
- 500g pieczarek
- 1-2 garści kurek
- 2 puszki pomidorów
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostre
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa myjemy. Cebule obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy w garnku przez kilka minut. Jeśli kiełbasa jest bardzo chuda, można dodać łyżkę oleju.
- Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy.
- Kolejno kroimy w średnią kostkę paprykę, cukinię, pieczarki i dodajemy do garnka. Dodajemy również kurki w całości. Całość dusimy przez kilka minut.
- W ostatnim kroku dodajemy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz oraz pomidory. Całość mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut.
- Podajemy z chlebem lub plackami ziemniaczanymi i jogurtem.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!