15 min. 20 min.
Mleko kokosowe i ryż jaśminowy to jedno z najbardziej udanych połączeń, które udało mi się odkryć 🙂 Jeśli dodamy do tego jeszcze pastę curry, trochę warzyw i kurczaka, to powstaje naprawdę udane, odświeżające danie, które zaspokoi wiele podniebień gustujących w kuchni orientalnej. Kurczak po tajsku to smak łączący słodycz mleka kokosowego, kruchość warzyw i pikanterię pasty curry.
Sama w sobie pasta curry to tak naprawdę połączenie chilli, imbiru, czosnku i trawy cytrynowej. Ze względu na rzadką dostępność tej ostatniej kupuję gotową, mokrą pastę (ja użyłam takiej), która ma przyzwoity skład (pozbawiony zbędnych dodatków typu benzoesan sodu), a po otwarciu i niewykorzystaniu całości może spokojnie trochę przeleżeć w lodówce do kolejnego użycia. Raczej wystrzegałabym się przypraw curry w proszku – to zupełnie nie te smaki, na którym zależy w tym przepisie.
Danie wychodzi pikantne ze względu na dużą obecność chilli w paście curry, więc jeżeli planujesz przygotować to danie również dla dzieci, polecam skorzystanie z zielonej pasty. Ma w składzie mniej chilli niż czerwona.
Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje.
Kurczak po tajsku z ryżem jaśminowym
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 400ml mleka kokosowego
- 1/2 brokuła
- 1 cała papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego (alternatywnie oleju rzepakowego lub masła klarowanego)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 1 limonka (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku)
Przygotowanie:
- Ryż gotuj w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu (ja wrzucam do wrzątku i gotuję przez ok. 10 min).
- Zagotuj ok. 1l wody na brokuły, dodaj 1 łyżkę soli. Brokuły rozdziel na drobne różyczki i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez 3-4 minuty i odcedź, zalej zimną wodą i odcedź. Brokuły najlepiej żeby były półtwarde – wtedy są chrupkie i smakują najlepiej 🙂
- Kurczaka pokrój w paseczki ok. 0,5×2 cm, dodaj trochę soli i pieprzu.
- Czosnek i imbir obierz, zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pastę curry, utarty czosnek i imbir, mieszam szklij przez ok. 1 minutę na średnim ogniu. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez kilka minut.
- W międzyczasie umyj paprykę i usuń gniazda nasienne, pokrój w paseczki około 0,5×3 cm. Dodaj do przesmażonego kurczaka, całość wymieszaj. Do całości wlej mleko kokosowe oraz odcedzone brokuły.
- Całość na patelni gotuj przez kilka minut aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (zależy od marki mleka kokosowego). Na koniec możesz dosolić do smaku według własnego uznania.
- Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem, a na koniec można skropić sokiem z limonki. Krok opcjonalny dla chętnych 😉
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!