45 min. 15 min.
Jeżeli lubicie wegetariańskie dania albo dopiero chcecie się z nimi polubić, zachęcam do spróbowania tego przepisu 🙂 Ja sama przez długi czas byłam zrażona smakiem wegetariańskich kotletów po spróbowaniu kiedyś ich karkołomnej, bezsmakowej wersji, jednak jak się okazało kotlety wegetariańskie mogą być naprawdę pysznym daniem! Te są delikatne w smaku, odrobinę słodkawe dzięki dodatkowi dyni i marchewki, a podane z surówką z kiszonej kapusty mogą być daniem obiadowym. Do zjedzenia na ciepło, jak i na zimno.
Z podanej porcji przygotujesz około 15 kotletów.
Składniki:
- 0,5 szklanki soczewicy czerwonej (przed ugotowaniem)
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka korzeń
- 1 duża cebula
- 0,5 małej dyni (ok. 400g bez pestek)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1-1,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej (opcjonalnie)
- sól do smaku
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę i soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej, wrzącej wody (1 płaska łyżeczka). Przed ugotowaniem płuczemy je kilkukrotnie w wodzie, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy 12-15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, a następnie studzimy.
- Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy przez kilka minut na łyżce rozgrzanego oleju i łyżce masła.
- Marchew, pietruszkę i dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub z wykorzystaniem robota kuchennego. Dodajemy do cebuli, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, a następnie studzimy przez kilka minut.
- Wystudzone kasza z soczewicą oraz warzywa mieszamy z przyprawą curry, solą (ja dałam pół łyżeczki), połową szklanki bułki tartej oraz mąką ziemniaczaną. Następnie formujemy kotlety w dłoni i obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
- Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju i maśle (po łyżce) na średnim ogniu z obu stron.
- Można jeść na ciepło, zimno, a smakuje przepysznie w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej, jabłka i natki pietruszki 🙂


Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!