Krzysia 15 min. 40 min.

PrintFriendly and PDF

Przedstawiam Wam kolejne danie z cyklu jednogarnkowych – komosa ryżowa z kurczakiem po meksykańsku. Komosa ryżowa nazywana inaczej quinoa lub ryżem peruwiańskim, jakiś czas temu nie bez powodu szturmem wdarła się nasze polskie stoły. Komosa jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka, a także wielu witamin i składników mineralnych.

Dzisiejsza propozycja jest bardzo aromatyczna, mocno rozgrzewająca i zaskakująca smakowo, za sprawą ostrej papryczki chili i limonki, która tę ostrość równoważy i sprawia, że chce się jeść więcej i więcej. Dziś z mięsem, ale ta potrawa doskonale sprawdzi się również w wersji wege.

Świetna propozycja jako lunch box. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1  duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 limonka
  • 1 dojrzałe avocado
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub więcej)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża kolendra (opcjonalnie natka pietruszki)

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i smażyć na niej kurczaka ok, 5-6 min. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szalotkę posiekać w drobną kosteczkę.

Na patelni po kurczaku rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej szalotkę i czosnek. Następnie wrzucić na patelnię fasolę, kukurydzę, komosę ryżową, pomidory, pokrojoną w kosteczkę paprykę i kurczaka. Całość przyprawić chili i kminem rzymskim, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20-25min. mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie wycisnąć sok limonki. Z avocado usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w niewielkie kawałki. Kilka gałązek kolendry posiekać.

Gdy komosa wchłonie cały płyn, danie jest już niemalże gotowe. Pozostaje tylko dodać sok z limonki, avocado, kolendrę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą himalajską i pieprzem.