25 min. 35-40 min.
Ta propozycja jest dla tych, którzy w sobotni wieczór chcą zaskoczyć swoich gości nietuzinkową przystawką. Słona feta z dużą ilością mięty, fantastyczna grillowana cukinia, szynka parmeńska i groszek, a to wszystko na chrupiącej bagietce z aromatem czosnku… Całość smaku łamie sok z cytryny, który doskonale dopełnia te składniki. Mówiąc kolokwialnie – „niebo w gębie”!!! 🙂
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 duża bagietka lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie fety
- 2 garści świeżej mięty
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej (ok. 6-7 plastrów)
- świeżo zmielona sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyć i poszatkować wzdłuż na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, a następnie skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a sok wycisnąć. Szynkę parmeńską porwać na niewielkie kawałki. czosnek obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Miętę posiekać.
Plasterki cukinii włożyć do miski, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić.
Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 1 minutę, po czym wyjąć groszek sitkiem i przełożyć do zimnej wody. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Bagietki pokroić na ukośne kromki, posmarować z obu stron oliwą i grillować z każdej strony ok 2-3 minut, aż będą lekko przypieczone. Gdy kromki bagietki będą jeszcze ciepłe, natrzeć je czosnkiem.
Cukinię odsączyć, pamiętając, by powstałą marynatę zachować, a następnie rozłożyć cukinię na rozgrzanej patelni i grillować ok. 1 minuty z każdej strony.
W misie blendera umieścić fetę, marynatę z cukinii, miętę, skórkę z cytryny, doprawić pieprzem i wszystko dokładnie zmiksować.
Grzanki posmarować fetą a na niej ułożyć cukinię, kawałki szynki parmeńskiej i groszek. Udekorować listkami mięty.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!