25 min. 45 min.
Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie połączenie czekolady z owocami to połączenie wprost idealne, zwłaszcza, jeśli owoce zatopione są w kleistym, mocno czekoladowym cieście.
Jeśli zgadzasz się ze mną, to wypróbuj tego przepisu. Ciasto wychodzi mocno czekoladowe, a dodatek solonego karmelu sprawia, że jest ono nieprzyzwoicie dobre… 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 posiekana czekolada mleczna lub gorzka (jeśli lubisz bardziej wytrawne wypieki, wybierz gorzką)
- 3 łyżki mleka
- 300g wydrążonych wiśni (mogą być mrożone lub ze słoika, przed dodaniem do ciasta należy je dobrze odsączyć)
Solony karmel:
- 50g masła
- 150ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta rozpocznij od zrobienia solonego karmelu. W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietankę, cukier i sól. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 20-25 minut.
- Piekarnik ustaw na temperaturę 180st.C (termoobieg).
- Przygotuj formę o wymiarach 20x30cm i wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wbij jajka, dodaj rozpuszczone masło, esencję waniliową, jogurt i wymieszaj. Następnie przesiej do masy składniki suche: cukier puder, mąka, proszek do pieczenia, soda i kakao. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta (trudno miesza się) dodaj 2-3 łyżki mleka.
- Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i odsączone wiśnie.
- Formę wyłóż połową masy czekoladowej, następnie przełóż solonym karmelem i przykryj resztą ciastą.
- Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 170-180st.C (w zależności od ustawień piekarnika, ciasto z wierzchu musi popękać).
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!