Krzysia 40 min. 55 min.

PrintFriendly and PDF

Dziś zmiana czasu, można było pospać nieco dłużej. Niestety nie wszystkim było dane, bo dzieciakom nie zrobiło to żadnej różnicy i wstały jak zwykle. W związku z tym nasza pobudka o 7 rano, okazała się być 6 rano… :/ I co tu robić?? Dzieci szybko znalazły mi zajęcie – „Mamoooooo, robimy ciasteczkaaaaaaaa”.

No i zrobiliśmy 🙂 Ciasteczka brownie. Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga wiele czasu i umiejętności.

Na co dzień raczej nie jemy słodyczy, więc weekend jest dobrą okazją odrobinę szaleństwa i…..kalorii 🙂 No i wspólnie spędzony czas – BEZCENNY!!!

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

Czekolady dzielimy na pół. Połowę czekolady mlecznej i połowę czekolady gorzkiej wkładamy do rondelka wraz z masłem i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni na funkcję pieczenia góra dół.

Jajka ubijamy z cukrem mikserem na wysokich obrotach  około 5 minut. Dodajemy masło orzechowe, rozpuszczone masło z czekoladą i mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach. Do masy dodajemy przesiane przez sitko składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.

Na koniec siekamy pozostałą czekoladę na małe kawałeczki i mieszamy z naszym ciastem.

Całość wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Po 10 minutach w zamrażarce,  wykładamy łyżką porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego w dość dużych odstępach. Pieczemy 10 minut i wykładamy na kratkę pozostawiając do ostygnięcia.