Ewka 40 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Jeżeli lubisz ostre (naprawdę ostre 😉 )  i orientalne smaki, to ta zupa jest zdecydowanie dla Ciebie 🙂 Doskonale rozgrzewa i świetnie nadaje się jako przystawka przed daniem głównym.

Składniki:

  • 1,5l bulionu drobiowego (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
  • 1 saszetka pasty curry (ja użyłam zielonej, poniżej zdjęcie. Można kupić np. tu )
  • 400ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (ewentualnie masła)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia (lub pół dużej)
  • 5-6 świeżych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy (gotowanie według przepisu na opakowaniu).

Przygotowanie:

  1. Bulion podgrzewamy.
  2. Pierś myjemy i kroimy w małą kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Paprykę i cukinię myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Obie kroimy w drobne paseczki.
  5. W garnku rozgrzewamy olej z pastą curry, smażymy przez 1-2minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Do garnka dorzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i cukinię, smażymy przez 3 minuty. Całość zalewamy bulionem i czekamy do zagotowania.
  7. W międzyczasie pieczarki myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż i kroimy w drobne paseczki. Dorzucamy do zupy. Gotujemy przez kolejne 4-5 minut.
  8. Na koniec dolewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
  9. Podajemy z pokrojoną natką pietruszki i makaronem ryżowym.