Ewka 15 min. 100 min.

PrintFriendly and PDF

Żeberka w miodowej marynacie to jeden z tych przepisów, dla którego warto poczekać nieco dłużej na ostateczny smak.. 🙂 Nie jest to danie na każdy dzień tygodnia – zdecydowanie sprawdzi się w weekend, kiedy mamy ochotę na trochę odmienne smaki niż na co dzień, a jednocześnie mamy więcej czasu żeby nie padać z głodu w oczekiwaniu na gotowość dania do jedzenia.

Przepis nie wymaga poświęcenia wiele czasu na przygotowanie, ale wymaga oczekiwania aż marynata wgryzie się w mięso, dlatego kiedy zamierzasz zabrać się za przygotowanie tych żeberek, marynatę przygotuj najlepiej z samego rana lub dzień przed pieczeniem.

Przepis „chodził” za mną odkąd obejrzałam Netflixową produkcję House of Cards – jest to jeden z przysmaków głównego bohatera.  Kto oglądał…”knows what I mean” 🙂 Uwielbiam połączenia mięsa z miodem, więc intuicyjnie również tym razem przemyciłam ten słodki przysmak do wzbogacenia smaku marynaty.

Żeberka w mojej kuchni goszczą rzadko, głównie z uwagi na kaloryczność, ale też długość pieczenia.  Najwięcej moich potraw opiera się o mięso z kurczaka, indyka albo w ogóle unikam mięsa. Dla tych żeberek warto porzucić liczenie kalorii i nabrać trochę cierpliwości – zapewniam 🙂

Żeberka

Żeberka

Żeberka w miodowej marynacie

Składniki:

Z podanych składników przygotujesz 3-4 porcje

  • 1 kg żeberek

Marynata:

  • pół szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju / oliwy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 6-8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek i imbir obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).
  2. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski i mieszamy.
  3. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na około 5-6cm kawałki. Nacieramy wszystkie kawałki równomiernie marynatą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na min. 2h (im dłużej tym lepiej, możesz też zamarynować żeberka dzień wcześniej, a upiec kolejnego dnia).
  4. Żeberka pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 80 min. w temp. 170 stopni C. Po tym czasie ściągamy przykrycie i pieczemy przez kolejne 20 min.
  5. Upieczone żeberka podajemy z puree z ziemniaków oraz sałatą z sosem jogurtowo-koperkowym.