Ewka 15 min. 35 min.

PrintFriendly and PDF

Zapiekanka warzywna to dosłownie pełna dowolność w zakresie dobranych warzyw. Moja dzisiejsza propozycja opiera się o gotową mieszankę mrożonych warzyw na patelnię, dzięki czemu nie ma konieczności obierania i blanszowania poszczególnych warzyw, a przepis składa się dosłownie z kilku prostych kroków.

Żeby jednak nie było zbyt nudno, warzywa zapiekłam z sosem beszamelowym, który po prostu uwielbiam i mogłabym go jeść dosłownie do wszystkiego 🙂 Jednakże ze względu na jego kaloryczność ograniczam do max. 2 razy w tygodniu.

Potrzebne narzędzia: piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia, rondel, trzepaczka/rózga kuchenna

Składniki:

Porcja na 2 posiłki

  • 750g mrożonych warzyw na patelnię (dowolna kombinacja warzyw)
  • 1 opakowanie sera mozarella
  • 1 łyżka masła

Sos beszamelowy:

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. 1 łyżkę masła rozgrzewam na patelni
  2. Na patelnię wrzucam mrożone warzywa, smażę na średnim ogniu ok. 10 min. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  3. Ser kroję w plastry.

Sos beszamelowy

  1. W małym garnku rozgrzewam masło, dodaję mąkę i mieszam przez ok. 1 minutę. Następnie stopniowo wlewam zimne mleko jednocześnie ciągle mieszając rózgą kuchenną (jest to konieczne żeby nie powstały grudki). Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową i czekam do całkowitego zagotowania. Przyprawy dodajemy stopniowo i na bieżąco weryfikujemy czy smak nam odpowiada, ze szczególnym naciskiem na gałkę, która jest bardzo intensywna.
  2. Warzywa wkładam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem i przykrywam plastrami sera.
  3. Piekę ok. 20 minut aż wierzch będzie zrumieniony jak na załączonych obrazkach 🙂