Krzysia 35 min. 60 min.

PrintFriendly and PDF

Jeżeli nie zawsze macie ochotę na tradycyjne naleśniki, podrzucam recepturę na wytrawną wersję naleśników na bazie mąki gryczanej.

Przygotowanie zarówno ciasta jak i farszu jest bardzo proste, więc sądzę, że przepis bardzo Wam się spodoba i zagości na stałe w Waszym codziennym menu. Całość jest bardzo aromatyczna, składniki nawzajem się dopełniają, co powoduje, że z każdym kęsem chcesz zjeść więcej 🙂

Jeśli ograniczycie ostre przyprawy do minimum, gwarantuje, że danie zasmakuje również dzieciom.

 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
  • szczypta soli

Farsz

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • ok. 250g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sos pomidorowy

  • pomidory w puszce (krojone)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (może być granulowany)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 1 mozarella
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Naleśniki

Olej kokosowy (lub masło) rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Odstawić na ok.15 minut, po czym usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Farsz

Warzywa i kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dorzucić kurczaka i smażyć ok. 5 min aż mięso się zetnie. Dodać warzywa, tymianek. kurkumę, pieprz cayenne, doprawić solą i pieprzem i smażyć ok 7-8min. Na koniec dodać sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszać.

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać.

Mozarellę pokroić w kosteczkę.

 

Piekarnik rozgrzać do 190℃ (ponieważ piekarnik potrzebuje na to trochę czasu, możemy go włączyć już wcześniej, np. kiedy mamy usmażone naleśniki i zabieramy się za farsz). Sos pomidorowy wylać równomiernie na dno naczynia żaroodpornego. Na każdego naleśnika wyłożyć farsz i kilka kosteczek mozarelli – zawinąć. Wszystkie zawinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. Jeśli zostanie mozarella, poukładać ją na wierzchu naleśników. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok.20-25 minut. Podawać ze świeżymi listkami bazylii.