Krzysia 10 min. 40 min.

PrintFriendly and PDF

Dopiero co pojawiły się pierwsze szparagi, a ja już nie mogłam się powstrzymać… Uwielbiam szparagi i strasznie ubolewam nad tym, że sezon na nie trwa tak krótko. Dlatego właśnie staram się przygotowywać je jak najczęściej.

Moja dzisiejsza propozycja to zapiekana sola z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Dlaczego sola? Akurat na nią natrafiłam w sklepie, możecie więc wykorzystać także inną ulubioną rybę.

Takie danie to pomysł na lekki, błyskawiczny i super zdrowy obiad – polecam 🙂

 

Składniki:

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • ok. 400g pomidorów koktajlowych
  • 4 filety z soli
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej rzepakowy
  • świeżo mielona sól himalajska i pieprz

Przygotowanie:

Jeśli ryba jest mrożona, należy ją całkowicie rozmrozić i osuszyć (można rozmrozić ją dzień wcześniej wkładając do lodówki).

Piekarnik nagrzać do 210°C. Pomidory umyć i osuszyć. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy je umyć i odciąć zdrewniałe końcówki.

Pomidorki i szparagi skropić oliwą, posolić i popieprzyć, wymieszać, a następnie wyłożyć na blaszkę.

Przygotować marynatę do ryby: masło klarowane rozpuścić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz natkę pietruszki – wymieszać,

Rybę ułożyć na blaszce obok warzyw i dokładnie wysmarować marynatą.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25min.