Ewka 15 min. 25 min.

PrintFriendly and PDF

Uwielbiam tarty na domowym, kruchym cie艣cie. Smak mas艂a jest bardzo wyczuwalny i ….to jest w tym najlepsze 馃檪 Tarty na s艂ono s膮 szczeg贸lnie dobr膮 propozycj膮 do zabrania do pracy lub na wczesn膮 kolacj臋 je艣li szukasz alternatyw dla kanapek.

Potrzebne narz臋dzia: forma do tarty ok 28cm, piekarnik, wa艂ek (lub butelka 馃槈 )

Sk艂adniki:

  • 1 opakowanie 艣wie偶ego szpinaku (mo偶e by膰 mro偶ony, ale w li艣ciach)
  • 1,5 szklanki m膮ki (ja u偶y艂am 1 ca艂膮 szklank臋 m膮ki pszennej i 0,5 szklanki m膮ki 偶ytniej)
  • 0,5 kostki zimnego mas艂a (mo偶na wymiesza膰 p贸艂 na p贸艂 z bezzapachowym olejem kokosowym)
  • 6 艣redniej wielko艣ci jajek
  • 125g serka mascarpone lub zamiennie s艂odka 艣mietanka 30%
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1/4 艂y偶eczki ga艂ki muszkata艂owej
  • s贸l, pieprz
  • opcjonalnie: 100g ostrego startego sera dla wzmocnienia smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 180 st.C.
  2. Do miski wrzu膰 1 ca艂e jajko, m膮k臋, 1/5 艂y偶eczki soli oraz pokrojone mas艂o. Sk艂adniki wymiesza膰 i ugniataj do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w (do 2 minut). Tak przygotowane ciasto rozwa艂kuj r贸wnomiernie do osi膮gni臋cia 艣rednicy formy +1-2 cm na pokrycie rant贸w. Rozwa艂kowane ciasto zwi艅 delikatnie w rulon i prze艂贸偶 do formy, roz艂贸偶 je i dopasuj do formy tak 偶eby ciasto pokry艂o jej ca艂膮 wewn臋trzn膮 powierzchni臋. Ponak艂uwaj widelcem 偶eby zapobiec zrobieniu p臋cherzy powietrza w trakcie pieczenia.
  3. Form臋 z ciastem wk艂adamy do piekarnika i pieczemy do 15 minut.
  4. W mi臋dzyczasie umyj szpinak, obierz czosnek i przeci艣nij przez prask臋. Rozgrzej na patelni 2-3 艂y偶ki oliwy, dodaj czosnek i szklij przez kilka sekund. Nast臋pnie dodaj szpinak, p贸艂 艂y偶eczki soli i du艣 do utraty obj臋to艣ci.
  5. Do miski wbij i roztrzep jajka. Nast臋pnie dodaj jogurt, mascarpone, p贸艂 艂y偶eczki soli, odrobin臋 pieprzu i ga艂k臋 muszkata艂ow膮 oraz starty ser. Wymieszaj ca艂o艣膰 do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Wyjmij podpieczony sp贸d z piekarnika i prze艂贸偶 na niego szpinak. Nie dodawaj wody, kt贸ra odparowa艂a ze szpinaku. Ca艂o艣膰 zalej mas膮 jajeczn膮.
  7. Ca艂o艣膰 piecz przez kolejne 20-25 minut w temp. 170 st.C.