Ewka 30 min. 35 min.

PrintFriendly and PDF

Do zrobienia szarlotki z bezą zainspirował mnie Karol Okrasa w jednym z jego programów „Okrasa łamie przepisy”. Szczególne zdziwienie wzbudził we mnie brak cynamonu i jakichkolwiek przypraw korzennych – aromaty, które wydają się być nieodzowną częścią znanego ciasta z jabłkami. Jak się okazuje jest to naprawdę trafiony pomysł, ponieważ w tej szarlotce dominuje maślany smak jabłek, który został przełamany delikatną bezą i kruchym ciastem. Proste i pyszne, zwłaszcza w rozpoczynającym się sezonie na jabłka.

Składniki:

  • 4 duże jabłka (najlepiej odmiany szara reneta lub antonówka)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 150g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta kruchego: do miski wbijamy żółtka, dodajemy połowę porcji masła (75g) pokrojonego w kawałki, przesiane przez sitko cukier puder i mąkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ręką i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.
  2. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170 st.C (góra-dół).
  3. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę.
  4. W garnku rozpuszczamy drugą część masła, dodajemy jabłka i 2 łyżki cukru. Całość mieszamy tak, żeby jabłka zostały pokryte masłem. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż jabłka będą półtwarde (5-7 minut), a następnie studzimy.
  5. Formę do tarty o średnicy 30cm wykładamy rozwałkowanym ciastem (ciasto musi być rozwałkowane na tyle, aby pokryć ranty formy). Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (ranty zaczną się rumienić).
  6. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jak zaczną sztywnieć, stopniowo dodajemy 8 łyżek cukru. Ubijamy, aż do rozpuszczenia się cukru.
  7. Na upieczony spód wykładamy jabłka, które pokrywamy bezą. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 150 st.C (beza ma z wierzchu być delikatnie chrupiąca i zarumieniona).