Krzysia 20 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Powiem wam coś: ostatnio przechodzę samą siebie 🙂 I jestem z tego bardzo dumna. Sama nie wiem, jak to się dzieje, ale ostatnio mam takie flow do gotowania, że kombinacje smaków tworzą się same. To chyba ta wiosna, która wprost zawróciła mi w głowie. Nie mogę się nadziwić ile potrafi dać nam radości w codziennym życiu.

I znowu w przepisie są szparagi, ale tym razem świeże. Tak jak powiedziałam – dopóki są, to będę jeść je na okrągło! 🙂

W sałatce znajdziecie również grillowanego oscypka, pistacje, olej sezamowy, a nawet syrop klonowy. Nie pytajcie jak to smakuje, również sobie tego nie wyobrażajcie. Po prostu wypróbujcie. Korzystajcie póki możecie, bo jeszcze trochę i na szparagi znowu trzeba będzie czekać cały rok…

 

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje

Składniki:

  • 10 świeżych zielonych szparagów
  • 3 garści rukoli
  • kiełki rzodkiewki
  • 1/2 szklanki pistacji
  • pomidorki koktajlowe
  • oscypek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy (łagodnej)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końce. Za pomocą obieraczki do warzyw, pokroić szparagi wzdłuż na cienkie i długie plastry. Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Pistacje obrać z łupinek i uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu (uwaga – pilnować, żeby nie spalić).

Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej sezamowy, ocet jabłkowy, oliwę, musztardę, syrop klonowy, szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcić, wstrząsnąć energicznie kilka razy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.

Oscypka grillować około 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub krócej w grillu zamykanym.

Rukolę i szparagi wyłożyć na talerz, dodać pomidorki, kiełki i oscypka. Polać dressingiem i posypać rozgniecionymi prażonymi pistacjami.