Ewka 30 min. 30 min.

PrintFriendly and PDF

Jeżeli lubisz sałatki bezmięsne, ale treściwe i syte, to spróbuj tego przepisu. Avocado i zeszklona na maśle cukinia nadają jej delikatności i maślanego smaku. Z kolei sałata i pomidory orzeźwiają całą kompozycję, a całość łączy domowy sos winegret na bazie miodu oraz lejące żółtko, które można uzyskać poprzez ugotowanie jajka w koszulce. Całość dopełnia starty parmezan, ale można go również zastąpić innym, pikantnym i twardym serem (np. bursztyn).

Uwaga! Gotowanie jajka w koszulce to nie lada gratka dla wielu kucharzy amatorów 🙂 Dlatego nie zniechęcaj się, jeśli za pierwszym razem Ci nie wyjdzie. Dla ostatecznego rezultatu naprawdę warto poćwiczyć.  W internecie jest na ten temat wiele wskazówek i tutoriali, które warto obejrzeć przed przystąpieniem do gotowania.

Składniki:

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.

  • pół opakowania mieszanki sałat (ja użyłam z dodatkiem rukoli, polecam! 🙂 )
  • pół avocado
  • pół cukinii
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • kawałek parmezanu (ok. 30g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sos winegret:

  • 3 łyżki oleju/oliwy (ja zazwyczaj mieszam dwa różne typy oliwy)
  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy, kroimy w ok. 0,5cm plastry, solimy, pieprzymy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cukinię przez kilka minut (aż do miękkości). Ściągamy na talerz do ostygnięcia.
  3. W misce łączymy składniki do sosu. Po połączeniu składników 3/4 sosu łączymy z sałatą, którą docelowo rozkładamy na 2 talerze.
  4. Pomidorki przekrajamy na pół, avocado obieramy i kroimy w cienkie plasterki, kładziemy na sałatę.
  5. Ostudzoną cukinię kroimy na 4 części i dorzucamy na talerze.
  6. Całość polewamy równomiernie resztą sosu bezpośrednio na talerzach, a następnie ścieramy na tarce parmezan (ilość według uznania).
  7. Jajko gotujemy „w koszulce” (w rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżeczkę octu i łyżką robimy wir. W środek wiru delikatnie wprowadzamy surowe jajko, które gotujemy przez 2-3 minuty (żółtko musi pozostać płynne). Jajko odcedzamy łyżką i odsączamy na ręczniku papierowym). Jajko kładziemy na sałatkę.
  8. Sałatkę podajemy z grzankami (ja grilluję z odrobiną masła i czosnku granulowanego).