Ewka 30 min. 150 min.

PrintFriendly and PDF

Uwielbiam rosół. To chyba najprostsza zupa jaką ludzkość mogła wymyślić. Jest pyszna, przywołuje wspomnienia domowych obiadów,  a dzięki jej uniwersalności może stanowić podstawę do wielu innych potraw (np. inne zupy, risotto).

Tajemnicą dobrego rosołu jest kawałek dobrej jakości mięsa, kilka podstawowych warzyw i uwaga….lubczyk! Zioło, które powoli wraca do łask we współczesnych kuchniach, a które przez długi czas było imitowane gotowymi dodatkami typu maggi lub kostkami rosołowymi. Otóż Drodzy Czytelnicy, to właśnie lubczyk nadaje rosołowi „to coś”, można powiedzieć, że to taki naturalny wzmacniacz smaku, o którym nasze babki wiedziały jeszcze przed erą maggi 🙂

Druga ważna kwestia to gotowanie rosołu na bardzo wolnym ogniu przez minimum 2h. Niektóre źródła podają, że przygotowanie dobrego rosołu wymaga co najmniej 4-5h, ale kto normalny będzie tyle czekać na obiad? 🙂 Jednak nie bez przyczyny każda zupa na drugi dzień jest bardziej aromatyczna.

Mój dzisiejszy przepis na rosół wzbogaciłam domowym makaronem, ale oczywiście można go zjeść z tym sklepowym. Przy zakupach zwracajcie uwagę na ilość masy jajecznej w makaronie – im jest jej więcej, tym makaron jest smaczniejszy.

Składniki:

  • 2l zimnej wody
  • 2 skrzydła z indyka
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 1 średni seler korzeń
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • lubczyk (może być suszony)
  • sól, pieprz czarny ziarnisty i mielony
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy umyte mięso z indyka, ziele angielskie oraz listki laurowe. Całość nastawiamy na średnim ogniu i czekamy do zagotowania. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia. Trwa to ok. 10-15min.
  2. Cebulę przekrajamy na pół i opalamy. Najlepiej robi się to na suchej patelni od strony przekrojenia.
  3. Obieramy wszystkie warzywa korzeniowe i kroimy na 4-6 części.
  4. Po zagotowaniu zawartości w garnku zmniejszamy ogień na minimalny i ściągamy łyżką szumowiny (piana w kolorze brunatnym, która wydziela się przy gotowaniu mięsa) z powierzchni wody. Dodajemy wszystkie warzywa, 1 łyżkę soli, kilka ziaren pieprzu oraz 2-3 gałązki lubczyku. Jeśli nie posiadamy świeżego lubczyku, wystarczą 2 łyżki suszonego.
  5. Gotujemy przez min. 2h na wolnym ogniu (rosół ma delikatnie pyrkać ;-)).
  6. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym.
  7. Podajemy z pokrojoną natką pietruszki i makaronem.

Przygotowanie makaronu:

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje.

Do przygotowania makaronu potrzebujemy: 200g mąki pszennej, 2 jajka, szczyptę soli oraz 1 łyżkę oleju. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy na stolnicy aż do połączenia wszystkich składników. Możemy dodać 1-2 łyżki ciepłej wody jeśli ciasto nie chce się połączyć.

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich osobno rozwałkowujemy na cienki płat (Drogie Panie, do tej czynności można zaangażować swoich Partnerów, ponieważ wymaga to trochę siły 🙂 ).

Płaty zwijamy w rulon i kroimy na desce w cienkie paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i przesypujemy mąką żeby się nie posklejały.

Makaron gotuje się jak każdy inny. W garnku gotujemy 1-1,5 l wody z 1 łyżką soli, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron aż do zagotowania (makaron musi wypłynąć na powierzchnię). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.