Ewka 15 min. 25 min.

PrintFriendly and PDF

Kurczak w tej wersji jest dobrą propozycją dla osób, które cenią kurczaka za jego niską kaloryczność. Przepis nie wymaga smażenia – wręcz przeciwnie, zapiekasz go w piekarniku, dzięki czemu oszczędzasz kalorie, jak i swój czas 🙂

Z kolei kuskus to chyba moja ulubiona kasza. Mogłabym ją nazwać nazwać daniem „dla leniwych”i tak w istocie tak jest – ale to jej ogromna zaleta 🙂  Jej przygotowanie jest niemalże tak proste jak zrobienie zupy Vifon, bo nie wymaga gotowania. Dosłownie zalewasz i jest. Żeby wzbogacić jej smak, a jednocześnie stworzyć „soczyste danie”, wykorzystuję oliwę z suszonych pomidorów, a żeby całej potrawie dodać witamin, daję trochę natki pietruszki, którą zawsze mam w zamrażarce. Do dzieła zatem 🙂

Z podanych składników przygotujesz 2 porcje.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów
  • ser feta ( 2 kawałki 2x5cm)
  • pół kulki sera mozarella
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 st.C.
  2. Kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, rozbijamy tłuczkiem, natłuszczamy oliwą, solimy i pieprzymy.
  3. Suszone pomidory kroimy wzdłuż na paski.
  4. Na kurczaka kładziemy suszone pomidory, po kawałku fety i  gałązki tymianku,  zwijamy w roladkę.
  5. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, roladki polewamy dwiema łyżkami oliwy i pieczemy pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie ściągamy przykrycie, układamy plastry sera mozarella i zapiekamy kolejne 10 min.
  6. Kuskus zalewamy gorącą wodą z 1 łyżeczką soli i przykrywamy na kilka minut. Po tym czasie do kaszy dodajemy pietruszkę, kurkumę  i olej z suszonych pomidorów, całość mieszamy.