Krzysia 15 min. 35-40 min.

PrintFriendly and PDF

Dziś znów danie z cyklu moich ulubionych, czyli danie jednoblaszane. Za tak bardzo je uwielbiam? Przede wszystkim za szybkość i łatwość przygotowania. Tym razem pierwsze skrzypce gra łosoś w towarzystwie brokuła, zielonej fasolki szparagowej i kalarepy.

Danie zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci. Jeśli cenicie sobie czas i nie chcecie spędzić całego popołudnia w kuchni, a jednocześnie chcecie zjeść pysznie i zdrowo – ten posiłek jest idealny dla Was.

 

Z podanych składników przygotujesz porcje dla 2 osób.

Składniki:

  • łosoś filet (ok.400-500g)
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • świeżo mielony pieprz i sól (polecam sól himalajską)
  • 1 średni brokuł
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 1 kalarepa
  • olej rzepakowy (około 1 łyżka)
  • 1 płaska łyżka suszonego czosnku
  • dodatkowa sól i pieprz
  • świeży koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Łososia dokładnie umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem na 2 lub 3 kawałki. Przygotować marynatę: do rozpuszczonego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tymianek, oregano, brązowy cukier oraz odrobinę świeżo zmielonej soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i odstawić.

Brokuły podzielić na średniej wielkości różyczki. Fasolkę opłukać i odciąć końcówki z ogonkami. Kalarepę obrać i pokroić na słupki. W dużym garnku zagotować wodę. Warzywa wrzucić do wrzątku i gotować pod przykryciem 2 minuty, a następnie za pomocą łyżki cedzakowatej lub sitka, przełożyć do miski z zimną wodą i po chwili odcedzić. Dzięki blanszowaniu – bo tak nazywa się ten proces, warzywa zachowają piękny kolor, witaminy i smak.

Brokuł, fasolkę i kalarepę przełożyć do miski, skropić olejem rzepakowym oraz przyprawić suszonym czosnkiem, solą i pieprzem – dokładnie wymieszać.

Na delikatnie skropioną oliwą blaszkę, wyłożyć warzywa. Pomiędzy warzywami ułożyć łososia i posmarować go przygotowaną marynatą. Całość przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia a następnie włożyć do nagrzanego do 200°C i piec 20-25 minut. Ostanie 5 minut zdjąć folię aluminiową lub papier i zapiekać bez przykrycia.

Po upieczeniu posypać świeżym koperkiem i podawać natychmiast.