Krzysia 20 min. 65 min.

PrintFriendly and PDF

Pieczony kurczak w sosie cytrynowo-tymiankowym z ziemniaczkami i szpinakiem to danie, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również niezwykle orzeźwiające dzięki cytrynie, która jest głównym składnikiem sosu oraz tymianku, który nadaje mu świeżości. Danie to podbiło serca gości na jednej z rodzinnych uroczystości. Soczyście upieczone mięso z dodatkiem tego pysznego sosu to idealny duet. Osobiście zakochałam się w tym daniu za jego prostotę, a jednocześnie charakter 🙂 Wypróbujcie sami!

Z podanych składników przygotujesz porcję dla 3-4 osób.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka (bez podudzi)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 1 szklanka drobiowego bulionu (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 duże garści posiekanych świeżych liści szpinaku
  • kilka ziemniaków

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz papryką wędzoną. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i obsmażyć kurczaka z obu stron do zarumienienia. Kurczaka odłożyć na bok, usunąć tłuszcz z patelni.

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na tej samej patelni rozpuścić pozostałą łyżkę masła, i zeszklić na nim cebulę i czosnek (ok. 1 minutę). Dodać bulion, śmietanę, parmezan, sok z cytryny oraz tymianek i zawartość patelni doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić szpinak i gotować całość jeszcze ok. 2 minuty na niewielkim ogniu.

Jeśli macie młode ziemniaki – wystarczy je tylko umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki (czasem wystarczy je tylko przekroić na pół). Jeśli natomiast macie stare ziemniaki, należy je obrać ze skórki i również pokroić na średniej wielkości kawałki.

Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem.

Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy kurczaka, a pomiędzy kawałkami mięsa układamy ziemniaki. Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 210 °C około 40-45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia – dzięki temu kurczak zyska nieco chrupkości.

Podawać natychmiast.