Krzysia 45 min. 95 min.

PrintFriendly and PDF

Jeśli szykuje wam się spotkanie w większym gronie, a nie macie pomysłu co przygotować, to ta propozycja będzie odpowiednia.

Samo danie robi się stosunkowo szybko, ale na efekt końcowy musicie trochę poczekać, gdyż gołąbki muszą w piekarniku swoje odsiedzieć 🙂 Wierzcie mi – warto!! W dodatku nie są to typowe tradycyjne gołąbki, ponieważ ich wnętrze składa się z bardzo wartościowej kaszy bulgur. To, czy wolicie gołąbki z większą bądź mniejszą ilością mięsa zależy od was. Zapieczone w piekarniku smakują wybornie. Całość polana jest aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich. Gołąbki mogą być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do innych potraw. Z pewnością Wasi goście będą zachwyceni, ponieważ nic nie poprawia tak dobrze nastroju jak zjedzenie czegoś ciepłego, pożywnego i pysznego.

 

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 główka młodej kapusty (dość duża)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (domowego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z delikatnie osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Kapustę wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i delikatnie zeszklić na maśle klarowanym. Mięso i ostudzoną kaszę przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, majeranek, sól, pieprz, jajko i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 220 °C.

Z kapusty oddzielić liście. Z każdego liścia odkroić ostrym nożem zgrubienia na nerwie. Z porcji masy mięsnej kolejno formować podłużne kotlety i jak najściślej zwijać je w liść kapusty. Wielkość uformowanego kotleta powinna być uzależniona od wielkości liścia. Technika zawijania podobna jak przy zwijaniu krokietów, tzn. uformowane mięso położyć na środku liścia, zwinąć z jednej strony, następnie boki i do końca pozostałą część liścia.

Do blendera przełożyć pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, oregano, bazylię, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.

Wyłożyć gołąbki na blaszce lub innym naczyniu, zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut, pamiętając, by 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.