Ewka 90 min. 90 min.

PrintFriendly and PDF

Mamy dla Was propozycję na pasztet wielkanocny, choć tym razem niezajęczy 🙂 🙂 Przepis opiera się o mięso wieprzowe i drobiowe, więc nie musicie polować na królika, jeśli chcecie zdążyć przed świętami i zaskoczyć swoich bliskich. Receptura sprawdzona już kilkakrotnie i zawsze smakuje doskonale. Przepis wzbogaciłyśmy pistacjami, ale jeśli ich nie posiadasz, możesz je potraktować jako składnik opcjonalny.

Potrzebne narzędzia:

piekarnik, maszynka do mięsa (lub rozdrabniacz, często dodatkowa część w zestawie do ręcznego blendera. Ja używam czegoś takiego i radzi sobie z tym zadaniem wzorowo)

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, karkówka)
  • 0,5 kg udek z kurczaka
  • 3-4 wątróbki z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 duże jajko
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1l wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 2 łyżki masła klarowanego (może być zwykłe, ale uważamy żeby go nie spalić)
  • pieprz czarny, sól
  • 100g obranych, solonych pistacji (opcjonalne)

Przygotowanie:

  1. Całe mięso myjemy.
  2. Przygotowujemy bulion:
    1. Mięso wieprzowe kroimy w średniej wielkości kawałki i wkładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy udka,  obrane i pokrojone w grubsze paski pietruszkę i marchewkę, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżkę soli. Czekamy aż całość zagotuje się i obniżamy na średni/niski ogień, gotujemy przez ok.0,5h.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Blaszkę o wymiarach ok. 25x10cm wykładamy papierem do pieczenia (jeżeli forma jest ceramiczna nie jest to konieczne).
  5. Mięso i warzywa wyciągamy z bulionu na talerz, czekamy chwilę na wystudzenie. Oddzielamy mięso od skóry i kości z udek.
  6. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na nim cebulę z odrobiną soli przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy całe oddzielone od skór i kości mięso, uprzednio umyte wątróbki oraz przyprawy (pozostałe listki laurowe, ziele angielskie, tymianek, kolendrę, rozmaryn), zalewamy winem i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie zalewamy całość połową bulionu i dusimy po przykryciem przez ok. 30-40min na średnim ogniu.
  7. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 140 st.C.
  8. Całą zawartość patelni wraz z pietruszką i marchewką mielimy maszynką do mięsa. Do tak przygotowanej masy dodajemy całe surowe jajko, śmietankę, natkę pietruszkę, pozostały bulion oraz pistacje. Na koniec dodajemy sól (ok. 1 łyżkę, ale najlepiej doprawić według własnych preferencji) i pieprz.
  9. Masę przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 1,5h.
  10. Pasztet najlepiej smakuje podawany z konfiturą z borówki lub żurawiny.