Ewka 15 min. 50 min.

PrintFriendly and PDF

Faszerowane warzywa to w zasadzie pełna dowolność zarówno co do tego, co chcemy faszerować, jak i nadzienia. U mnie w takiej postaci zazwyczaj jest to cukinia, papryka lub pomidory, ale w tym wykonaniu zdecydowanie najlepiej wypadła papryka. Tym razem podstawę nadzienia stanowiła kasza orkiszowa, ale jeśli takiej nie posiadasz możesz również wykorzystać kuskus lub kaszę jęczmienną.

Potrzebne narzędzia: piekarnik, naczynie żaroodporne, 2 małe garnki, praska do czosnku

Składniki:

Porcja dla 2 osób
  • 2 papryki żółte
  • 1 woreczek kaszy orkiszowej (100g)
  • groszek zielony (mrożona)
  • fasolka zielona (mrożona)
  • 1 pomidor
  • 1 ser mozarella w kulce
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pietruszka (ja użyłam mrożonej)
  • 4 łyżki oliwy (jeżeli mamy pozostałą po suszonych pomidorach to nada się idealnie).

Przygotowanie:

  1. Włączamy piekarnik na temp. 180 stopni
  2. Wstawiamy kaszę w celu jej ugotowania (0,5l wody doprowadzamy do wrzenia, solimy 1 płaską łyżeczką soli, gotujemy ok 12-15min).
  3. Myjemy paprykę, kroimy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne, osuszamy z wody, solimy i pieprzymy.
  4. Groszek i fasolkę przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia na durszlaku.
  5. Pomidora kroimy w kostkę, czosnek obieramy i wyduszamy przez praskę.
  6. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek i szklimy przez 0,5 minuty, dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez 2 minuty aż delikatnie puszczą sok. Następnie dodajemy groszek,  fasolkę, pietruszkę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
  7.  Do całej mieszanki dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, solimy i pieprzymy do smaku.
  8.  Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25min.
  9. Ser kroimy w plastry.
  10. Po upływie 25 minut na papryki kładziemy ser i pieczemy kolejne 10 minut bez przykrycia.