Krzysia 5 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Owsianka z truskawkami i jogurtem greckim, w dodatku posypana czekoladą – chcecie spróbować?

Pewnie, że chcecie 🙂 Jest to świetny wybór na śniadanie ponieważ daje sporo energii – zaspokaja potrzebę na węglowodany, białko i tłuszcze. Doskonała opcja dla tych, którzy wybierają coś słodkiego na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ta propozycja może być również ciekawą formą deseru.

Niewątpliwą zaletą tej śniadaniowej propozycji jest to, że pięknie wygląda (któż by się nie skusił patrząc na te kolorowe fotografie?) 🙂 Można ją udekorować na wiele różnych sposobów – zarówno owocami jak i bakaliami, w zależności od potrzeb ilościowych, smakowych i estetycznych. Biorąc pod uwagę to, jaki macie humor danego dnia i co podpowiadają Wam kubki smakowe, wybierzcie swoje ulubione składniki.

W czym podać owsiankę? Pytanie, czy będziecie konsumować ją w domu czy też macie ochotę zabrać ją ze sobą. Jeśli w domu – to może być to miseczka, bulionówka, kubek, szklanka lub cokolwiek innego. Świetną opcją są też słoiki. Wybór słoików, w których możecie pięknie podać deser jest ogromny.

Jeśli chcecie jednak połączyć walory estetyczne z praktycznymi to polecam zakupienie takich słoiczków, które dodatkowo posiadają mechanizm szczelnego zamknięcia. Dzięki temu będziecie mogli zabrać swoją owsiankę wszędzie i spożyć ją we właściwej dla Was chwili. Wystarczy mieć odpowiednie opakowanie do przechowania jej tak, aby nie miała możliwości się stamtąd wydostać 🙂

Dla mniej wymagających dobrym rozwiązaniem będzie szczelne pudełko śniadaniowe. Dzięki temu bez problemu możecie taki posiłek przygotować swoim pociechom do szkoły na drugie śniadanie – odrobina słodyczy i kolorowe podanie z pewnością poprawią im nastrój podczas ciężkiego dnia w szkole 🙂

 

 

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • ciepłe mleko (tyle żeby przykryć płatki owsiane)
  • kilka świeżych truskawek
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypać do szklanki (lub innego naczynia), zalać  ciepłym mlekiem i odstawić na ok. 20 min do napęcznienia. Truskawki umyć i pokroić w średnią kostkę. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Po upływie 20 minut, na płatki owsiane wyłożyć kolejno truskawki, jogurt grecki i syrop klonowy. Całość posypać startą gorzką czekoladą.

Przed spożyciem dokładnie wymieszać.