Ewka 30 min. 40 min.

PrintFriendly and PDF

Naleśniki to obok makaronów jedno z moich ulubionych dań. Można je przygotować na wiele sposobów, zarówno jeśli chodzi o ciasto, jak i nadzienie. Ostatnio stałam się fanką mięsa z indyka, ponieważ stał się dla mnie równorzędnym zamiennikiem najbardziej popularnego mięsa jakim jest kurczak. W tej kompozycji indyk sprawdził się rewelacyjnie, a dodatek kukurydzy i fasoli nadaje daniu nieco meksykańskiego charakteru. 

Z podanych składników przygotujesz 6 porcji.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół mąkę pszenną i gryczaną)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 średnia cebula
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (jeżeli używasz koncentratu pomidorowego to należy go rozwodnić do konsystencji przecieru)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej czerwonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy/oleju

Dodatkowo:

  • 1 ser mozarella

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe:

  1. Olej kokosowy (lub masło) rozpuszczamy, studzimy.
  2. Jajko rozmącamy w misce, dodajemy sól, mąkę, mleko i olej kokosowy.
  3. Całość mieszamy rózgą kuchenną.
  4. Naleśniki smażymy do zrumienienia na każdej ze stron

Farsz:

  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 200 st.c.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę przez ok. 2 minuty.
  4. Dorzucamy mięso i smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  5. Dodajemy oregano, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i smażymy przez kolejne 1-2 minuty.
  6. Kukurydzę i fasolę odcedzamy.
  7. Na patelnię dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, całość mieszamy i czekamy na podgrzanie całości.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem do własnego smaku 🙂

Ostatni krok to wypełnienie naleśników farszem. W zasadzie na tym nasze danie moglibyśmy zakończyć, bo z powodzeniem nadaje się do zjedzenia i jest stosunkowo chudym daniem:)

Ja jednak dla urozmaicenia do środka naleśników dodaję ser mozarella i zapiekam je w piekarniku przez około 10 minut. Podnosi to kaloryczność dania, dlatego jest to krok opcjonalny.