Krzysia 10 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Przedstawiam Wam dziś moje ulubione wytrawne naleśniki. Przepis jest bez mięsa, ale spokojnie – nawet mój mięsożerny mąż się nimi zachwyca i ciągle pyta kiedy będą na obiad. Nie trzeba ich zapiekać, wiec danie przygotowuje się w mgnieniu oka. Mój przepis na ciasto to zmodyfikowana receptura francuskich naleśników słynnej Julii Child. Postanowiłam je nieco odchudzić, ale mimo to, nadal są delikatne, ultra cienkie, a co najważniejsze – przepyszne! Polecam szczególnie, kiedy macie ochotę zjeść coś lekkiego.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki orkiszowej (może być też pełnoziarnista)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  oleju kokosowego ( lub masła jeśli wolicie)

Sos tysiąca wysp

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub więcej jak ktoś lubi)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 4 pomidory
  • 2 kulki mozarelli
  • rukola

 

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe

Olej kokosowy (lub masło) rozpuszczamy, studzimy. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie zdziwcie się, jeśli ciasto będzie rzadkie – takie własnie ma być. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut by ciasto odpoczęło, dzięki temu będzie jeszcze delikatniejsze. Jeśli nie mamy czasu, pomijamy ten krok i też będzie ok. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu zarumienienia każdej ze stron.

Sos tysiąca wysp

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Rukolę myjemy i odkładamy na sito. Pomidory myjemy i kroimy w półplastry. Tak samo kroimy mozarellę.

Na usmażonego naleśnika wykładamy garść rukoli, na rukolę układamy pokrojone pomidory i mozarellę, całość polewamy sosem i składamy (tak jak na zdjęciu). I już można jeść 🙂