Krzysia 10 min. 15 min.

PrintFriendly and PDF

Majówka w pełni. Słońce w dalszym ciągu rozpieszcza nas swoimi promieniami i długimi wieczorami, kwitną bzy i po prostu chce się żyć. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten czas bardzo mocno kojarzy się z dzieciństwem i często wracam wspomnieniami do tamtego okresu. Podobnie mam z daniami obiadowymi. O tej porze najczęściej na stole królowały młode ziemniaki. A w piątki ryba. No i wyszło danie na bloga – piątkowy obiad w typowym polskim domu w czasach PRL. 🙂  Pamiętam również smak surówki z kiszonej kapusty. Koniecznie z dodatkiem jabłka i cebuli. No klasyk. Pamiętacie to, prawda? Jeśli chodzi o rybę to polecam mintaja. Jest ogólnodostępny, bardzo szybko się go przyrządza a jego struktura w trakcie jedzenia jest krucha i delikatna. Smak ryby podkręciłam naturalnym czosnkowym aromatem dodanym do panierki. Pycha. Spróbujcie.

 

Z podanych składników przygotujesz porcję na dwóch osób.

Składniki:

  • 2 duże filety z mintaja (lub 4 mniejsze)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie granulowany)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
  • kilka młodych ziemniaczków
  • świeży koperek
  • 1/2 łyżeczki masła
  • garść kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 małe jabłko
  • garść natki pietruszki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru

 Przygotowanie:

Jeśli macie mrożoną rybę, warto wyjąć ją z zamrażalnika zanim wyjdziecie do pracy. Najlepiej wstawić ją po prosu do lodówki w  wyższym naczyniu, ponieważ ryba zamrożona zawiera bardzo dużo wody. Jeśli jednak zapomnicie wcześniej wyjąć rybę, należy opłukać ją pod bieżącą ciepłą wodą – dzięki temu rozmrozi się znacznie szybciej. Jeśli natomiast macie świeżą rybę, możecie od razu zabierać się do pracy 🙂

Ziemniaczki dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do miękkości (około 20 minut w zależności od wielkości ziemniaków).

W międzyczasie przygotować surówkę. Cebulkę posiekać drobno, posypać szczyptą soli, odstawić – dzięki temu zmięknie. Kapustę kiszoną posiekać na krótsze kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce umieścić kapustę kiszoną, cebulkę, marchewkę, jabłko, posiekaną natkę pietruszki, olej oraz cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na duży talerz wysypać mąkę kukurydzianą, przyprawić czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem – wymieszać.  Na patelnie wyłożyć olej kokosowy i dobrze rozgrzać. Filety z mintaja dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce i smażyć na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron (po około 2 – 3 minuty z każdej strony).

Na drugiej patelni rozpuścić masło, następnie wrzucić ugotowane ziemniaki i posiekany koperek, odrobinę posolić. Podsmażać na niewielkim ogniu ok 3 minuty mieszając od czasu do czasu.