Ewka 15 min. 15 min.

PrintFriendly and PDF

Do opublikowania tego wpisu zainspirowała mnie para przyjaciół, która przez pewien czas mieszkała na Sardynii. Dzięki temu, że mieli szansę pomieszkać chwilę na włoskiej ziemi, udało im się poznać kilka włoskich nawyków, w tym również kulinarnych.  Podstawę wielu potraw włoskich, którą Włosi nazywają sofrittto stanowi stały zestaw składników składający się z oliwy, czosnku i cebuli.

Tym razem przepis będzie bazował właśnie na tych składnikach, a ponieważ jego przyrządzenie jest okrutnie proste, jest to idealna propozycja na szybkie danie. Z tego miejsca pozdrawiam Was Magdo i Mariuszu 🙂 , a Ciebie Czytelniku zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki:

  • 200g makaronu (najlepiej typu spaghetti lub penne, zazwyczaj używam z pszenicy durum lub razowy)
  • 1 opakowanie łososia wędzonego (100g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku
  • odrobina świeżej pietruszki (może być też zamrożona) – opcjonalne, dla koloru i wartości odżywczych 🙂
  • parmezan lub inny twardy ser (np. bursztyn).

Przygotowanie:

  1. Wstaw 1,5-2l wody w garnku. Dodaj 1 łyżeczkę soli, zagotuj do wrzenia.
  2. Włóż makaron do garnka. Gotuj przez ok 5-7 minut. Makaron powinien być al dente (półtwardy) , dlatego po kilku minutach sprawdź czy już nadaje się do odlania. We właściwym momencie odlej makaron na durszlak.
  3. W czasie gotowania makaronu obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. W pokrojoną cebulę i czosnek wmieszaj odrobinę soli.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i zeszklij na małym ogniu przez ok. 2 min. Zwróć uwagę, żeby nie doprowadzić do przypalenia, warzywa mają jedynie zmięknąć.
  5. W międzyczasie rozdrobnij łososia na kawałki ok. 1 cm, a następnie dorzuć do patelni z cebulą i czosnkiem. Smaż przez ok. 3-4 minuty. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy całość i czekamy aż zawartość patelni zacznie wrzeć.
  6.  Do tak przygotowanej mieszanki na patelni wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Na koniec posypujemy startym serem – już bezpośrednio na talerzu.