Ewka 15 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Jeden z odcinków nowego sezonu Masterchef przyniósł mi inspirację na ten oto makaron, który jest wprost przepyszny. W oryginale makaron był ręcznie robiony i oczywiście zachęcam do tego gorąco! 😀 Niemniej jednak dla tych zabieganych i szukających czegoś na szybko ten przepis jest naprawdę rewelacyjny nawet z kupionym makaronem. Zapraszam do spróbowania 🙂

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti lub tagiatelle
  • duża garść orzechów (można pomieszać pół na pół włoskie i nerkowca)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200ml śmietanki 30%
  • 10-12 suszonych pomidorów (około połowy małego słoika)
  • po łyżce masła i oleju z suszonych pomidorów
  • szczypta tymianku i oregano
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 garście rukoli

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odlaniem wody pozostaw 1/4 szklanki wody z makaronu. Nie przelewaj makaronu zimną wodą (chyba, że planujesz go wykorzystać później – wtedy trzeba go przelać żeby uniknąć sklejenia).
  2. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni do zrumienienia (uważamy, żeby ich nie przypalić, należy je co chwilę mieszać). Odkładamy na talerz.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Na oczyszczonej patelni, którą użyliśmy do prażenia orzechów rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę i szklimy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki soli i cukier, mieszamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Pomidory kroimy w paski i dodajemy do cebuli. Mieszamy i smażymy 4-5 minut. Następnie dodajemy śmietankę, tymianek, oregano i odrobinę pieprzu. Sos redukujemy do gęstości przez 3-4 minuty.
  6. Na patelnię dodajemy makaron wraz z wodą pozostawioną z gotowania oraz orzechy i całość mieszamy, aż cały makaron zostanie pokryty sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Podajemy ze świeżą rukolą.