Ewka 20 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Makaron Carbonara to danie, które przygotowuję jak NAPRAWDĘ dopadnie mnie na nie ochota. Jest dosyć kaloryczne i treściwe, ale wyznaję zasadę, że raz na jakiś czas taka rozkosz dla podniebienia nie zaszkodzi 🙂

Podobno Włosi nie tolerują zawartości śmietanki w tej potrawie, ale jak dla mnie stanowi ona łącznik, który idealnie dopełnia wszystkie smaki tego dania.

Potrzebne narzędzia: duży garnek, patelnia, durszlak

Składniki:

Porcja na 2 posiłki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 80g boczku (wędzony lub parzony)
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 średniej wielkości jajka
  • pięć łyżek ostrego sera (najlepiej spośród: Parmezan, Grana Padano, Cheddar, Bursztyn).
  • sól, pieprz do smaku
  • pietruszka (opcjonalne – ja użyłam już wcześniej pokrojonej i zamrożonej)

Przygotowanie:

  1. Wstawiamy 1,5l wody, gotujemy z łyżką soli i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makaron, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Makaron powinien być ugotowany al dente, dlatego sprawdzamy czy jest półtwardy. Jeśli nie, trzymamy w garnku przez kolejne 3-4 minuty już na wyłączonym palniku i sprawdzamy stopień ugotowania. Po zagotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. W międzyczasie kroimy obraną cebulę i boczek w drobną kostkę.
  3. Boczek smażymy na 1 łyżce oliwy do jego zarumienienia. Odsączamy i przekładamy na talerzyk.
  4. Na tłuszczu wytopionym z boczku szklimy cebulę przez ok 3 minuty. Następnie dodajemy przesmażony boczek, śmietanę i łyżkę skrojonej pietruszki. Delikatnie solimy i pieprzymy – nie przesadzamy z ilością przypraw, ponieważ na koniec dojdzie jeszcze słony ser. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  5. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  6. Myjemy jajka i roztrzepujemy w misce, dodajemy utarty ser, mieszamy.
  7. Na patelnię z sosem śmietanowym wrzucamy odcedzony makaron, całość mieszamy aż do rozgrzania makaronu.
  8. Ostatni krok to dodanie roztrzepanego jajka z serem. Tutaj trzeba być bardzo uważnym po to, żeby jajko nam się zbytnio nie ścięło i nie powstała jajecznica 🙂 Zależy nam jedynie na wmieszaniu masy jajecznej w całość i zagrzaniu przez kilka sekund na wolnym ogniu. Trwa to ok. 15 sekund.
  9. W zależności od upodobań solimy i pieprzymy do smaku.