Ewka 20 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Leczo to proste w przygotowaniu, rozgrzewające danie idealne na jesienną porę ze względu na dużą dostępność cukinii i papryki. Choć nasz przepis opiera się głównie o pieczarki, można je zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi, które są na wyciągnięcie ręki o tej porze. Wykorzystując leśne grzyby leczo będzie gęstsze niż z dodatkiem pieczarek.

Składniki:

  • 3 papryki
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże cebule
  • 2 dobrej jakości kiełbasy śląskie (jeśli są małe to 3)
  • 500g pieczarek
  • 1-2 garści kurek
  • 2 puszki pomidorów
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostre
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa myjemy. Cebule obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne.
  2. Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy w garnku przez kilka minut. Jeśli kiełbasa jest bardzo chuda, można dodać łyżkę oleju.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy.
  4. Kolejno kroimy w średnią kostkę paprykę, cukinię, pieczarki i dodajemy do garnka. Dodajemy również kurki w całości. Całość dusimy przez kilka minut.
  5. W ostatnim kroku dodajemy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz oraz pomidory. Całość mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut.
  6. Podajemy z chlebem lub plackami ziemniaczanymi i jogurtem.