Ewka 15 min. 20 min.

PrintFriendly and PDF

Mleko kokosowe i ryż jaśminowy to jedno z najbardziej udanych połączeń, które udało mi się odkryć 🙂 Jeśli dodamy do tego jeszcze pastę curry, trochę warzyw i kurczaka, to powstaje naprawdę udane, odświeżające danie, które zaspokoi wiele podniebień gustujących w kuchni orientalnej. Kurczak po tajsku to smak łączący słodycz mleka kokosowego, kruchość warzyw i pikanterię pasty curry.

Sama w sobie pasta curry to tak naprawdę połączenie chilli, imbiru, czosnku i trawy cytrynowej.  Ze względu na rzadką dostępność tej ostatniej kupuję gotową, mokrą pastę (ja użyłam takiej), która ma przyzwoity skład (pozbawiony zbędnych dodatków typu benzoesan sodu), a po otwarciu i niewykorzystaniu całości może spokojnie trochę przeleżeć w lodówce do kolejnego użycia. Raczej wystrzegałabym się przypraw curry w proszku – to zupełnie nie te smaki, na którym zależy w tym przepisie.

Danie wychodzi pikantne ze względu na dużą obecność chilli w paście curry, więc jeżeli planujesz przygotować to danie również dla dzieci, polecam skorzystanie z zielonej pasty. Ma w składzie mniej chilli niż czerwona.

Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje.

Kurczak po tajsku z ryżem jaśminowym

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 400ml mleka kokosowego
  • 1/2 brokuła
  • 1 cała papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego (alternatywnie oleju rzepakowego lub masła klarowanego)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 1 limonka (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku)

Przygotowanie:

  1. Ryż gotuj w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu (ja wrzucam do wrzątku i gotuję przez ok. 10 min).
  2. Zagotuj ok. 1l wody na brokuły, dodaj 1 łyżkę soli. Brokuły rozdziel na drobne różyczki i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez 3-4 minuty i odcedź, zalej zimną wodą i odcedź. Brokuły najlepiej żeby były półtwarde – wtedy są chrupkie i smakują najlepiej 🙂
  3. Kurczaka pokrój w paseczki ok. 0,5×2 cm, dodaj trochę soli i pieprzu.
  4. Czosnek i imbir obierz, zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  5. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pastę curry, utarty czosnek i imbir, mieszam szklij przez ok. 1 minutę na średnim ogniu. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez kilka minut.
  6. W międzyczasie umyj paprykę i usuń gniazda nasienne, pokrój w paseczki około 0,5×3 cm. Dodaj do przesmażonego kurczaka, całość wymieszaj. Do całości wlej mleko kokosowe oraz odcedzone brokuły.
  7. Całość na patelni gotuj przez kilka minut aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (zależy od marki mleka kokosowego). Na koniec możesz dosolić do smaku według własnego uznania.
  8. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem, a na koniec można skropić sokiem z limonki. Krok opcjonalny dla chętnych 😉