Krzysia 15 min. 70 min.

PrintFriendly and PDF

Dania jednogarnkowe to ulubione przeze mnie dania, bo wymagają tylko przygotowania składników, wrzucenia ich do jednego naczynia i ….. w zasadzie potem robią się same – pod wpływem temperatury 🙂

W dzisiejszym przypadku proponuję danie „jednoblachowe” ponieważ piecze się je w piekarniku 😉 Udka z kurczaka, które można kupić właściwie wszędzie, można robić na różnorodne sposoby – moja dzisiejsza propozycja to kurczak w towarzystwie ziół prowansalskich i typowo polskich warzyw: ziemniaków, marchewki, cukinii. Spróbuj, a przekonasz się jakie proste, pyszne i pożywne!

Składniki:

  • 6 ud z kurczaka (bez podudzi)
  • kilka młodych ziemniaków
  • kilka młodych marchewek
  • 1 cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: do naczynia wlać ok. 2 łyżki oleju i ocet balsamiczny oraz przyprawy (zioła prowansalskie, oregano, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej/lub zwykłej soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu). Wymieszać. Kurczaka zalać marynatą, znów dokładnie wymieszać i odstawić na ok. pół godziny jeśli mamy czas. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten krok. Można również zamarynować kurczaka dzień wcześniej.

Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszorować. Cukinię umyć. Wszystkie warzywa pokroić w dość duże cząstki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Warzywa przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem – wymieszać. Pomiędzy warzywami poukładać kurczaka. Włożyć do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec ok. 45- 50 min. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i warzyw więc bądźcie czujni. Kurczak powinien być mocno zarumieniony (ale nie przypalony) i chrupiący.

Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe skropione oliwą i oprószone tymiankiem.

Jeśli zamarynujecie kurczaka dzień wcześniej, wówczas wracając z pracy włączacie piekarnik, kroicie i przyprawiacie warzywa, dorzucacie mięso i obiad tak naprawdę robi się już sam 🙂