Ewka 20 min. 50 min.

PrintFriendly and PDF

Oto przepis idealny na ciepłe lenie dni. Delikatna słodycz kruchego maślanego ciasta wspaniale równoważy się z lekko kwaśnym smakiem agrestu. Całość przełamuje smak słodkiej bezowej pianki. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis, póki agrest sezon na agrest wciąż trwa.

Składniki:

  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały słoik konfitury porzeczkowej (ok. 150-200g).
  • 400g agrestu

Przygotowanie:

  1. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
  2. Do miski z żółtkami wkładamy posiekane masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz 1/3 szklanki cukru. Ciasto ugniatamy w dłoniach aż do połączenia wszystkich składników.
  3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Pierwsze dwie zawijamy w oddzielne woreczki foliowe i wkładamy do zamrażarki.
  4. Pozostałą część ciasta łączymy z kakao (możesz dodać odrobinę wody dla ułatwienia) i również wkładamy do zamrażarki po zawinięciu w woreczek.
  5. Z agrestu usuwamy końcówki z obu stron, następnie go myjemy i osuszamy.
  6. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170 st.C (góra-dół).
  7. Białka ubijamy na maksymalnych obrotach, stopniowo dodając cukier.
  8. Blachę o wymiarach 24x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Na tarce na grubych oczkach ścieramy pierwszą część jasnego ciasta (bezpośrednio na blachę), ciasto rozprowadzamy na jej całej powierzchni i ugniatamy delikatnie palcami.
  10. Na pierwszej warstwie równomiernie rozprowadzamy konfiturę, a następnie agrest. Kolejno ścieramy ciasto z dodatkiem kakao, rozprowadzamy ubite białka i na koniec ścieramy ostatnią część jasnego ciasta.
  11. Pieczemy przez ok. 45-50 minut. Po ok. 30 minutach sprawdzamy czy ciasto zbytnio się nie rumieni, w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę o 10-20st.C.
  12. Ciasto studzimy w piekarniku.