Ewka 40 min. 70 min.

PrintFriendly and PDF

Je艣li lubisz kremowe, rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach ciasta, to ten przepis jest dla Ciebie 馃檪 Sernik to czysta klasyka, a tej postaci zosta艂 wzbogacony polskimi jagodami, na kt贸re sezon ju偶 trwa. Wygl膮da przepi臋knie, a smakuje jeszcze lepiej! Nie wymaga samodzielnego mielenia sera oraz przygotowania kruchego ciasta na sp贸d, co jest dodatkowym atutem przepisu i skraca czas przygotowania.

Dobrze sch艂odzony sernik smakuje najlepiej, dlatego najlepiej upiec go dzie艅 przed podaniem.

Niezb臋dne narz臋dzia: piekarnik, okr膮g艂a blacha, papier do pieczenia

Sk艂adniki:

  • 1kg twarogu mielonego (jedyny s艂uszny mielony twar贸g do sernika to Pi膮tnica, twarogi innych marek s膮 zbyt rozwodnione)
  • 1 opakowanie sera mascarpone (250g)
  • 1 litr 艣wie偶ych jag贸d (1 litr to oko艂o 700g jag贸d)
  • 1 opakowanie ciasteczek kakaowych(ok. 120g, ja u偶y艂am Krakusk贸w)
  • 1/3 kostki mas艂a
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 du偶e umyte jajka
  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 1 tabliczka (100g) bia艂ej czekolady
  • 2-3 艂y偶ki mleka lub s艂odkiej 艣mietanki

Przygotowanie:

  1. Mas艂o roztapiamy w rondelku.
  2. Ciastka rozdrabniamy blenderem lub r臋cznie (ciastka mo偶na wrzuci膰 do woreczka strunowego i kilkukrotnie „przejecha膰” po nim wa艂kiem do ciasta 馃槈 )
  3. Rozdrobione ciastka 艂膮czymy z roztopionym mas艂em.
  4. Na okr膮g艂膮 blach臋 o 艣rednicy 26-28cm wyk艂adamy papier do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przek艂adamy mas臋 z ciastek i rozprowadzamy r贸wnomiernie na ca艂ej powierzchni. Blaszk臋 wk艂adamy do zamra偶arki.
  5. Piekarnik ustawiamy na temperatur臋 180 st.C. (gora-d贸艂).
  6. Na d贸艂 piekarnika wk艂adamy dowoln膮 blach臋 wype艂nion膮 do po艂owy wrz膮tkiem. Zamys艂 tego kroku jest taki, 偶e w tracie pieczenia woda b臋dzie parowa艂a w kierunku sernika umieszczonego wy偶ej, dzi臋ki czemu sernik b臋dzie jeszcze bardziej kremowy.
  7. Cytryn臋 sparzamy we wrz膮tku i 艣cieramy sk贸rk臋 na tarce.
  8. 呕贸艂tka ucieramy z cukrem przez 4-5 minut, a偶 wi臋kszo艣膰 cukru rozpu艣ci si臋. 聽Nast臋pnie dodajemy bia艂ka, twar贸g, mascarpone, utart膮 sk贸rk臋 z cytryny, 1 艂y偶k臋 soku z cytryny i m膮k臋. Ca艂o艣膰 miksujemy na mniejszych obrotach do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w (nie d艂u偶ej, 偶eby zapobiec napowietrzeniu si臋 masy).
  9. Tak przygotowan膮 mas臋 serow膮 wyk艂adamy na mas臋 ciasteczkow膮, a nast臋pnie wyk艂adamy r贸wnomiernie po艂ow臋 jag贸d, kt贸re delikatnie wciskamy w powierzchni臋 w masy serowej.
  10. Blach臋 wk艂adamy do piekarnika na 艣rodkowy poziom i w temperaturze 180 st. C pieczemy przez pierwsze 15-20 min. Po up艂ywie tego czasu zmniejszamy temperatur臋 na 140 st.C i pieczemy przez kolejne 30-50 minut (Czas pieczenia jest uzale偶niony indywidualnie od piekarnika. Po up艂ywie 30 minut nale偶y sprawdzi膰, czy sernik zbytnio nie rumieni si臋. Je艣li tak, to jeszcze bardziej obni偶amy temperatur臋 i wyd艂u偶amy czas pieczenia. Docelowo sernik jak jest jeszcze ciep艂y powinien mie膰 w miar臋 spr臋偶yst膮 (nie lej膮c膮) struktur臋).
  11. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez pierwsz膮 godzin臋.
  12. Na wystudzony sernik wyk艂adamy drug膮 po艂ow臋 jag贸d i ca艂o艣膰 polewamy bia艂膮 czekolad膮 rozpuszczon膮 w k膮pieli wodnej z odrobin膮 mleka (mleko s艂u偶y jedynie rozrzedzeniu czekolady).
  13. Docelowo sernik ch艂odzimy w lod贸wce przez 6-12 godzin. Najlepiej smakuje nast臋pnego dnia 馃槈

聽聽