Krzysia 10 min. 35-40 min.

PrintFriendly and PDF

Dziś proponujemy Wam danie, które opiera się o sezonowy składnik jakim są szparagi. Sezon na nie jest wyjątkowo krótki, dlatego nie zwlekajcie zbyt długo z przygotowaniem, bo kolejna szansa na ten smak może przydarzyć się dopiero za rok! 😉 A nasze kremowe risotto ze szparagami, z pewnością przypadnie Wam do gustu..

Szparagi same w sobie są przepyszne, a w tej kompozycji ich smak jest jeszcze bardziej delikatny i rozpływający się w ustach..

Za co kochamy risotto? Przede wszystkim za szybkość wykonania, ale również za cudowny smak, pachnący winem, serem i niekiedy ziołami. To co musicie wiedzieć przygotowując risotto to fakt, że przyrządza się je raptem w nieco ponad pół godziny, ale wymaga od nas bieżącego dodawania bulionu i ciągłego mieszania. Dzięki temu zabiegowi wszystkie smaki łączą się i danie staje się spójną całością.

 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szkalnki białego wina wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka (lub zwykła)
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (domowego)
  • 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano (może być też parmezan)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej natki pietruszki

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać twarde zdrewniałe końcówki – powinny same złamać się w odpowiednim miejscu. Następnie pokroić szparagi na około 1,5-centymetrowe kawałki. Bulion przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone szparagi. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 3 minuty i odcedzić, zachowując gorący bulion – to bardzo ważne.

Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek i delikatnie zeszklić (ok. 1 minutę na średnim ogniu ciągle mieszając). Na patelnie wsypać ryż i smażyć razem z cebulą i czosnkiem około 2 minuty, następnie dodać wino i odparować je ciągle mieszając jeszcze około 1 minutę. Wlać 1/2 szklanki bulionu i na średnim ogniu gotować ryż ciągle mieszając, do momentu aż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzać przez ok 20 minut, to momentu, aż ryż będzie al dente, tzn. miękki ale zarazem jędrny.

Ogień zmniejszyć, dodać szparagi, ser i śmietanę. Doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 3-4 minuty ciągle mieszając.

Posypać natką pietruszki i podawać natychmiast.