Krzysia 15 min. 45 min.

PrintFriendly and PDF

Moja propozycja na dziś to zupa. Gęsta, kremowa, banalna w wykonaniu i… obłędnie smakuje. Łapię się na tym, że ostatnimi czasy gotuję ją bardzo często. To jedna z tych zup, do których moja córka nie modli się godzinami tylko zjada błyskawicznie do ostatniej łyżki. Najmłodsi ją uwielbiają! A w przypadku zabieganych rodziców, to jeden problem z głowy. Dzieci najedzone – dzieci zadowolone 🙂

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 300g udek bez kości
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone)
  •  2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g  brązowych pieczarek (białe też są ok)
  • 1  czerwona cebula
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1,5l bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
  • 4 łyżki mąki
  • 250 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew, pietruszkę i seler naciowy pokrój w niewielkie kawałki a pieczarki w cienkie plasterki.

Rozgrzej oliwę w garnku. Kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, dopraw solą i pieprzem, i obsmaż ok. 3 min do uzyskania złotego koloru, a następnie wyjmij z garnka i odstaw na bok.

W tym samym garnku rozpuść masło,dodaj cebulę, czosnek,zeszklij delikatnie, i dorzuć marchew, pietruszkę, seler, pieczarki oraz tymianek. Garnek przykryj i duś wszystko na średnim ogniu ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij pokrywkę, posyp mąką i smaż aż warzywa będą lekko rumiane. Dodaj bulion, śmietanę i liść laurowy – zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw,około 15-20 min.