Ewka 45 min. 15 min.

PrintFriendly and PDF

Jeżeli lubicie wegetariańskie dania albo dopiero chcecie się z nimi polubić, zachęcam do spróbowania tego przepisu 🙂 Ja sama przez długi czas byłam zrażona smakiem wegetariańskich kotletów po spróbowaniu kiedyś ich karkołomnej, bezsmakowej wersji, jednak jak się okazało kotlety wegetariańskie mogą być naprawdę pysznym daniem!  Te są delikatne w smaku, odrobinę słodkawe dzięki dodatkowi dyni i marchewki, a podane z surówką z kiszonej kapusty mogą być daniem obiadowym. Do zjedzenia na ciepło, jak i na zimno.

Z podanej porcji przygotujesz około 15 kotletów.

Składniki:

  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej (przed ugotowaniem)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 1 duża cebula
  • 0,5 małej dyni (ok. 400g bez pestek)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1-1,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę i soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej, wrzącej wody (1 płaska łyżeczka). Przed ugotowaniem płuczemy je kilkukrotnie w wodzie, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy 12-15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, a następnie studzimy.
  2. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy przez kilka minut na łyżce rozgrzanego oleju i łyżce masła.
  4. Marchew, pietruszkę i dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub z wykorzystaniem robota kuchennego. Dodajemy do cebuli, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, a następnie studzimy przez kilka minut.
  5. Wystudzone kasza z soczewicą oraz warzywa mieszamy z przyprawą curry, solą (ja dałam pół łyżeczki), połową szklanki bułki tartej oraz mąką ziemniaczaną. Następnie formujemy kotlety w dłoni i obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
  6. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju i maśle (po łyżce) na średnim ogniu z obu stron.
  7. Można jeść na ciepło, zimno, a smakuje przepysznie w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej, jabłka i natki pietruszki 🙂