Ewka 50 min. 50 min.

PrintFriendly and PDF

W dzisiejszym przepisie zapraszamy Was do spróbowania klopsików z dodatkiem pieczarek skąpanych w kremowym sosie śmietanowo- koperkowym. W tym przepisie lubimy to, że smak pieczarek, które są zawarte w klopsach przenika do sosu, co daje naprawdę smaczne połączenie. Danie jest łagodne, dlatego z chęcią zjedzą je również dzieci.

Całość smakuje przepysznie podana z buraczkami oraz ziemniakami lub dowolną kaszą.

Z podanej porcji przygotujesz około 20 klopsów.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 6-7 świeżych pieczarek
  • 1 cała bułka (może być sucha)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • 2 łyżki siekanego kopru
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki śmietany 18% do sosów
  • 6 łyżek mąki
  • olej i masło do smażenia (najlepiej klarowane)
  • sól, pieprz

Dodatkowo składniki na wywar:

  • po 1 sztuce warzyw korzeniowych: marchew, pietruszka, mały seler
  • pól cebuli
  • ziele angielskie, liść laurowy (po 3 szt)
  • 1,5 litra zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1,25l zimnej wody wraz z obranymi, umytymi warzywami korzeniowymi (mogą być w całości lub przekrojone na połówki), zielem angielskim, liściem laurowym, połową cebuli i 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu zmniejszamy na średni ogień i gotujemy do czasu,  aż przygotujemy klopsiki.
  2. Do miseczki wkładamy bułkę i zalewamy zimnym mlekiem (mleko powinno całkowicie pokryć bułkę). Istotne jest, żeby bułka wchłonęła całe mleko żeby łatwo się rozpadała po dodaniu do mięsa.
  3. Połowę cebuli kroimy i szklimy na patelni na jednej łyżce masła aż do jej zmiękczenia. Jeżeli nie używasz masła klarowanego, dodaj trochę oleju, żeby uniknąć przypalenia cebuli – docelowo ma być miękka, ale nie usmażona.
  4. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i smażymy całość aż do odparowania wody. Tak przygotowane pieczarki przekładamy na talerz i studzimy przez chwilę
  5. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mięso, pietruszkę, paprykę słodką, po łyżeczce soli i pieprzu, odciśniętą z mleka bułkę, bułkę tartą i pieczarki z cebulą. Całość mieszamy ręką, a następnie formujemy klopsiki.
  6. Klopsy obsmażamy z każdej strony na patelni rozgrzanej z jedną łyżką masła i oleju.
  7. Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa korzeniowe wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym, marchew kroimy w talarki, a resztę wyrzucamy lub utylizujemy w inny dowolny sposób (można zjeść 😉 ).
  8. Do wywaru dodajemy koper, 2-3 łyżki śmietany oraz mąkę rozmieszaną w 250ml zimnej wody (najlepiej dodać przez sitko żeby uniknąć grudek). Mieszamy całość, czekamy do zagotowania, a następnie dodajemy pokrojoną marchew, klopsy i gotujemy przez kolejne 10-15minut na średnim ogniu. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania. Jeżeli sos wydaje się zbyt rzadki, można zagęścić większą ilością mąki rozrobionej w wodzie.