Krzysia 10 min. 10 min.

PrintFriendly and PDF

Kanapka to taka forma posiłku, która nadaje się niemal na każdą porę dnia. Jej fenomen polega na tym, że jest mało skomplikowana w przygotowaniu i możemy stworzyć ją na co najmniej sto sposobów. Dziś na blogu polecam wam przepis na moją ulubioną kanapkę z łososiem, jajkiem i rukolą. Takie połączenie daje naprawdę smaczny efekt. Jednak wy sami zdecydujcie w jakich proporcjach włożycie warzywa, a w jakich pozostałe dodatki. Jeśli nie straszne wam kalorie to zachęcam do dodania majonezu.

 

Składniki:

  • pieczywo (Wasze ulubione)
  • masło
  • wędzony łosoś
  • jajko
  • pomidor
  • rukola
  • majonez (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajko ugotować na pół miękko.  Rukolę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w plasterki. Pieczywo (u mnie orkiszowe) posmarować masłem, kolejno wyłożyć rukolę, łososia, jajko, odrobinę majonezu, pomidor, znów rukolę i przełożyć drugą częścią pieczywa.

Jeśli natomiast wolicie wersję fit, pomińcie majonez, a zamiast masła użyjcie oleju kokosowego.